Wilders, Berlusconi en Le Pen bij ‘de tien gevaarlijkste politici van Europa’

Geert Wilders staat samen met de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi en de Franse extreem-rechtse Marine Le Pen in de lijst die het Duitse opinieblad Der Spiegel heeft opgesteld van ‘De tien gevaarlijkste politici van Europa.’ Dat heeft de PVV-leider te danken aan zijn anti-Europabeleid volgens het magazine.

Foto AP / Robin Utrecht

Geert Wilders staat samen met de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi en de Franse extreem-rechtse Marine Le Pen in de lijst die het Duitse opinieblad Der Spiegel heeft opgesteld van ‘De tien gevaarlijkste politici van Europa.’ Dat heeft de PVV-leider te danken aan zijn anti-Europabeleid volgens het magazine.

Het blad omschrijft de Nederlandse politicus als rolmodel voor anti-Europese populisten. Reden voor Wilders om zo’n agressieve toon tegen Europa aan te slaan is volgens Der Spiegel de angst voor tegenvallende resultaten bij de aankomende verkiezingen. Een tweet van de PVV-leider uit juni zet dit standpunt van het Duitse blad kracht bij:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Rutte slaafs op de knieen voor Italiaanse en Spaanse maffia: toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk #slappeknieen

Ook noemt het tijdschrift de wens van Wilders om Nederland uit de EU te halen, en de gulden te laten terugkeren in Nederland, net als dat hij graag ziet dat Griekenland de Drachme opnieuw invoert.

‘Toon rond het Europadebat wordt agressiever’

Reden voor het tijdschrift om deze lijst te maken is de almaar agressiever wordende toon van het debat binnen Europa en de vele provocatieve standpunten die politici door het hele continent innemen. De tien gekozen politici zijn volgens Der Spiegel zeer populistisch, en versterken de anti-Europasentimenten onder de bevolking, en verergeren zo de crisis waarin Griekenland momenteel het grootste zorgenkind is voor de politiek in Europa.

Deze tien politici worden in het artikel omschreven als mensen die willen profiteren van de diepe, ingrijpende economische crisis waar Europa zich momenteel in bevindt door te grijpen naar “goedkoop populisme” dat ten koste gaat van een verenigd Europa.

Extreem-rechts en extreem-links in de lijst

Zo is Marine Le Pen voorstander van een terugkeer naar de Frank, en zegt te vrezen voor de invoering van een “Europese Sovjet-Unie” door Merkel “en haar vrienden.” Berlusconi, die zich ‘stiekem’ voorbereidt op nieuwe verkiezingen van volgend jaar, zei volgens Der Spiegel onlangs dat de Italiaanse centrale bank “gewoon meer euro’s moet afdrukken om instructies van Brussel te vermijden.”

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán staat in de lijst, net als Wilders wegens zijn anti-Europabeleid. Heinz-Christian Strache, hoofd van de Oostenrijkse Vrijheidspartij wordt ook genoemd, met een foto waarop hij een grote ‘Stoppt ESM’-button draagt, en laat zo zien dat hij fel tegen het nieuwe Europese steunfonds is.

Verder nog in de lijst politici: Alexander Dobrindt, voorzitter van de conservatieve Beierse Christelijke Sociale Unie, Nigel Farage, leider van de Britse Onafhankelijkheidspartij, Timo Soini, voorman van de Ware Finnen partij en Alexis Tsipras van de Griekse linkse Syriza partij.