Weer

De verhoudingen in Europa veranderen structureel en dat heeft gevolgen voor de hitte in Zuid-Europa en voor het weer in Nederland. Voor ons land een duidelijke verbetering dankzij de toenemende invloed van een Brits hogedrukgebied. Wel vertoeven we de eerstkomende dagen aan de oostzijde ervan, waardoor hier een lichte verkoelende noordwestelijke bries van boven zee waait.

In het weekeinde komt de wind bij ons in de warmere oosthoek terecht. De temperaturen komen zondag uit op 22 tot 25 graden, bij veel zon.

Ook de dagen ervoor zijn er perioden met zon. De meeste zonneschijn is daarbij aanvankelijk voor de westkust, terwijl in het noorden en noordoosten nog regelmatig wolkenvelden voorkomen. Morgen valt daaruit eerst nog een lokale regenbui. Verder is het droog, maar niet warm, met maxima tussen 18 graden langs de noordkust en soms 22 graden in de zuidelijke provincies, bij een zwakke tot matige noordwestenwind.

Voor Zuid-Europa is van belang dat koele lucht doorstroomt richting Italië en de Balkan. De extreme hitte daar maakt dan plaats voor minder extreem hoge waarden. Zuidwest-Europa wordt juist warmer, met in het Spaanse binnenland vrijdag op de heetste plekken ruim 45 graden.