Uitgelicht

Film

Simon (Eddy Terstall, 2004, NL). Alom gewaardeerde, met drie Gouden Kalveren (beste speelfilm, beste acteur, beste regie) bekroonde tragikomedie over doodgaan én over de vriendschap tussen een Gooise tandarts (Marcel Hensema) en een Amsterdamse vrije jongen die kanker krijgt (Cees Geel in de rol van zijn leven). Film gaat de geschiedenis in als de eerste Nederlandse speelfilm over liefst drie Hollandse ideële exportproducten: euthanasie, homohuwelijk en softdrugs. Ned.3, 20.25-22.10u.

Dante’s Peak (Roger Donaldson, 1997, VS). Scenario wringt zich in rare bochten om spanning te genereren in aardige rampenfilm met spectaculair in beeld gebrachte lavastromen, asregens en aardbevingen. Vulkanoloog Pierce Brosnan waarschuwt voor uitbarsting in stadje in de staat Washington. Net als in Jaws willen autoriteiten geen paniek zaaien. RTL8, 20.30-22.35u.

Whip It (Drew Barrymore, 2009, VS). Regiedebuut van Barrymore. Ellen Page (Hard Candy en Juno) is een ongelukkige puber die het rolschaatsracen ontdekt. Mag niet van haar ouders. En dan wordt ze ook nog eens verliefd. RTL 5, 22.30-00.40u.

Informatief

Der Rhein – von der Quelle bis zur Mündung. Derde aflevering uit vierluik over de Rijn. In deze aflevering het middelste gedeelte van de rivier, van kilometer 425 bij Ludwigshafen en Mannheim, tot aan de Nederlandse grens, bij km 650. Het deel waarop de stroom definitief getemd is, en het landschap steeds weer verandert: van het industrielandschap en de haven van Mannheim, via het landschap in natuurreservaat Kühkopf, naar een vlak gedeelte waar de rivier bijna een kilometer breed is, met talrijke eilanden en nat weidegebied. Daarna vernauwt de stroom zich weer om door de dalen van het middengebergte van Hunsrück, Taunus, Eifel en Westerwald te kronkelen. Arte, 19.30-20.15u.

Der Weg nach innen. Documentaire over Hermann Hesse (1877-1962), schrijver van Siddharta en Der Steppenwolf, die in de jaren zestig en zeventig veel nieuwe, jonge lezers trok. De film gaat in op het effect van Hesse op zijn lezers en op het leven van de schrijver. Zijn dramatische kinderjaren, de tucht van kloosterschool Maulbronn, de talrijke mislukte pogingen een beroep uit oefenen en een bestaan op te bouwen, het geordende schrijversleven in Gaienhofen aan het Bodenmeer – een leven waar dat hij steeds weer verliet, hij vluchtte tot in India. Uiteindelijk kwam hij tot rust in Montagnola, in het zuiden van Zwitserland. Filmauteur Andreas Christoph Schmidt volgt Hesse ook op diens innerlijke reis, een zoektocht naar de zin van het bestaan. Aan het woord komt onder meer Hesses biograaf Heimo Schwilk, die Hermann Hesse: Das Leben des Glasperlenspielers schreef. Arte, 21.45-22.40u.

ZDFzoom: Giftiges Licht – Die dunkle Seite der Energiesparlampe. Documentaire over de giftigheid van spaarlampen. Bij het kapotvallen daarvan komt het hooggiftige kwik vrij. Een kleine hoeveelheid daarvan tast al de hersenen aan. Chemicus Gary Zörner ontraadt daarom het gebruik van die lampen. Bovendien komen veel van die lampen uit Chinese fabrieken waar zich al meerdere gevallen van kwikvergiftiging zouden hebben afgespeeld. Alexandra Pfeil gaat uitzoeken of Chinese arbeiders vergiftigd worden bij het produceren van artikelen voor Europese merken die vervolgens hier goede sier maken met hun zogenaamd milieuvriendelijke lampenhandel. ZDF, 22.45-23.15u.

Amusement

Die Heimkehr. Televisiebewerking van een gelijknamig verhaal van Hermann Hesse. August Staudenmeyer keert na dertig jaar als geslaagd man terug naar zijn geboortestad Gerbersau, waar hij warm ontvangen wordt. Maar als hij zich interesseert voor de vooraanstaande weduwe Katharina Entriß, keert men zich tegen hem. August moet inzien dat in Gerbersau de mensen niet veranderd zijn en dat hij, een liefde rijker, zijn stad opnieuw moet verlaten. (Na de uitzending volgt een documentaire over Herman Hesse.) Arte, 20.15-21.45u.

Sport

Olympics: Highlights in 3D. Driedimensionale beelden van de hoogtepunten van de afgelopen dag op de Olympische Spelen. Alleen te zien in ‘side-by-side’ 3D.BBC HD, 00.00-00.55u.

Radio

JazzLive: Dave Douglas Quintet. Opname van 29 oktober 2009 in het Bimhuis. Trompettist Dave Douglas met Donny McCaslin (tenorsax), Uri Caine (piano), Matt Penman (bas) en Clarence Penn (drums). Radio 6, 23.02-01.00u.

Nachtconcert. Registratie van concert op 21 augustus 2010 in Warschau door de Russische pianiste Lilya Zilberstein. Zij speelt van Chopin achtereenvolgens Rondo opus 1, de Variations brillantes opus 12 en de Pianosonate nr. 4. Daarna van Skrjabin de Pianosonate opus 23. Tot slot Six moments musicaux van Rachmaninov. Radio 4, 00.02-01.30u.