Turkse deelnemers Gay Pride bedreigd

3 augustus 2012: de Turkse boot tijdens de botenparade van de Gay Pride in de binnenstad van Amsterdam.
3 augustus 2012: de Turkse boot tijdens de botenparade van de Gay Pride in de binnenstad van Amsterdam. Foto ANP

Verscheidene opvarenden van de Turkse boot die zaterdag in Amsterdam deelnam aan de jaarlijkse Canal Parade van Gay Pride, zijn bedreigd. Ellie Lust van het politienetwerk Roze in Blauw bevestigt dat de Amsterdamse politie een handvol meldingen heeft binnengekregen. Het gaat om bedreigingen op internetfora en persoonlijke Facebook-pagina’s. „Er zitten heel schokkende teksten bij”, aldus Lust. „We onderzoeken of de uitingen strafbaar zijn. Als dat het geval is, neemt de politie aangiftes op van mensen die dat willen.”

Op een van de Facebook-pagina’s wordt gedreigd de opvarenden met benzine in brand te steken. „Deze mensen moeten opgehangen worden”, zegt iemand. „Dan wordt de wereld schoon.” Een ander stelt dat de Turkse samenleving de opvarenden „zal bestraffen” voor hun als aanstootgevend ervaren gedrag.

Tijdens de Canal Parade droegen enkele opvarenden van de Turkse boot witte hoge hoeden. Zij dansten de sema, een rituele dans uit de religieuze stad Konya in het zuiden van Turkije. Anderen hadden de Turkse vlag om hun lichaam gedrapeerd. Een ongepaste combinatie, volgens sommige Turkse Nederlanders.

Het was dit jaar voor het eerst dat er een Turkse boot meevoer, namens de naar schatting 20.000 homo’s en lesbo’s van Turkse komaf. Met de deelname werd „op een leuke manier om respect en tolerantie gevraagd”, zei een van de initiatiefnemers eerder in een dagblad. Zij wil nu niet met haar naam in de krant, omdat zij zich „afzijdig wil houden van de discussie”. De vrouw verzekert dat zij ervoor zal blijven ijveren homoseksualiteit in Turkse kring bespreekbaar te maken.

Homobelangenorganisatie COC heeft de bedreigde opvarenden van de boot geadviseerd aangifte te doen bij de politie. „We weten dat homoseksualiteit in Turkse kring gevoelig ligt”, zegt voorzitter Vera Bergkamp, tevens kandidaat-Kamerlid voor D66. „Maar deze uitingen gaan te ver. Het bewijst ook hoe belangrijk het is dat de overheid investeert in projecten om homoseksualiteit in multiculturele kring bespreekbaar te maken.”

Haar partijgenoot Fatma Koser Kaya, die meevoer op de boot, noemt de bedreigingen „onacceptabel”. „Ik houd van discussies, maar gelijke behandeling staat voorop.” Ze zegt zelf niet te zijn bedreigd.

De Turkse boot kon meevaren dankzij financiële bijdragen van de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken. Geen van de Turkse ondernemers die werden benaderd voor financiële steun, deed mee.