Tegenbod in strijd om Tiger-bier

De overname van Asia Pacific Breweries kan voor Heineken een paar honderd miljoen euro duurder uitvallen. Hoewel het bestuur van Fraser & Neave (F&N), wiens aandelen Heineken wil overnemen, vorige week bekendmaakte het bod van de Nederlandse bierbrouwer te steunen, is er gisteren een tegenbod gekomen van Kindest Place Groups.

Dat bedrijf heeft al 8,4 procent van de aandelen van Asia Pacific Breweries (APB) en is bereid 55 Singaporese dollar per aandeel te betalen voor een extra belang van ruim 7 procent.

Drie weken geleden bracht Heineken, de op twee na grootste bierbrouwer van de wereld, een miljardenbod uit om APB volledig in handen te krijgen. Heineken had al een aandeel van 42 procent in de fabrikant van Tiger. F&N beschikt over 40 procent van de aandelen. Heineken wil 50 Singaporese dollar voor álle aandelen F&N betalen. Dat komt neer op 3,3 miljard euro.

Het bod van Heineken volgde op de aanval die Thai Beverage onlangs inzette door grote belangen te verwerven in zowel APB als in F&N. Kindest Place Groups, het bedrijf dat gisteren een tegenbod uitbracht, is verbonden aan Thai Beverage. Gezamenlijk kochten de Thaise bedrijven in juli een belang van bijna 20 procent in F&N, voor gemiddeld 45 Singaporese dollar per aandeel.

De Thaise brouwerijen hadden door het bod van Heineken een mooi rendement kunnen pakken, maar kiezen voor de tegenaanval. Dat was te verwachten, want dit levert ze ofwel een flinke koerswinst op, of ze kunnen alsnog de strijd om APB aangaan. Heineken liet vandaag weten dat het bedrijf in gesprek blijft met F&N over het eerder uitgebrachte bod. „Heineken is nog steeds van mening dat het bod een overtuigende waarde biedt voor de aandeelhouders van Fraser & Neave en van APB”, zo staat in de persverklaring.

De bierbrouwer noemt het bod van Kindest Place Groups „onvergelijkbaar” met zijn eigen bod. Het concern wijst erop dat het na de overname van de aandelen van F&N verplicht is ook de resterende aandelen in APB te kopen, wat het bod met nog eens 2,4 miljard dollar verhoogt.

Het bestuur van F&N heeft weliswaar al zijn fiat gegeven aan de overname door Heineken, maar de aandeelhouders moeten zich nog uitspreken. Het kan erop uitdraaien dat Heineken zijn bod voor de resterende aandelen zal moeten verhogen.