Springruiter Schröder wint zilveren medaille na foutloze barrage

Gerco Schröder afgelopen dinsdag tijdens de kwalificatiewedstrijd. Foto Reuters / Mike Hutchings

De Nederlandse springruiter Gerco Schröder heeft op zijn paard London zilver gewonnen na een barrage om de tweede plek tegen de Ier Cian O’Connor.

Update 17.09 uur:De Nederlander Schröder kon weliswaar geen goud meer halen, maar maakte nog wel kans op zilveren. In een barrage tegen de de Ier Cian O’Connor moest hij zijn gedeelde tweede plaatst voor zich alleen opeisen - beiden haalden in twee omlopen één strafpunt. En dat deed hij. De Zwitser Guerdat reed twee foutloze omlopen en won goud.

In de barrage die noodzakelijk was om de strijd om het zilver te beslechten, maakte Schröder geen fouten in een tijd van 49,79 seconden. O’Conner, die als tweede startte, leek hetzelfde te doen en bovendien iets sneller te zijn. Maar bij de allerlaatste hindernis ging het mis voor de Ier. Een een balk ging er af, en dus moest hij genoegen nemen met brons.

Schröder foutloos naar barrage:

Van Vleuten staakte wedstrijd na drie fouten

De tweede Nederlander, Marc Houtzager, bereikte nog wel de tweede ronde van de finale van de individuele wedstrijd, maar zag daarin zijn kansen op eremetaal verdampen. Hij finishte uiteindelijk als gedeeld negende.

Maikel van der Vleuten, de derde Nederlander die vanmiddag startte in de olympische finale, staakte zijn wedstrijd toen hij in het begin snel achter elkaar drie keer in de fout ging.

De finaleronde met de beslissende tweede omloop staat vanmiddag om 15.55 uur op het programma.

Bekijk hieronder de succesvolle omloop van Schröder terug:

Bekijk hieronder de mislukte omloop van Van der Vleuten terug:

De Nederlandse springruiters wisten maandag op de Spelen te verrassen met het behalen van zilver in de landenwedstrijd. Nederland verloor pas na een barrage van Groot-Brittannië de strijd om het goud. Gisteren was er opnieuw Nederlands succes bij de paardensport: het Nederlandse dressuurteam greep toen het brons.

    • Pim van den Dool