Spoorboekje Spelen dag 12: halve finale hockeysters, nieuwe kans springruiters

De hockeysters vieren een van de Nederlandse doelpunten van maandagavond in de laatste groepswedstrijd tegen Groot-Brittannië. Foto Reuters / Sergio Moraes

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 12, spelen de hockeysters in de halve finales en hopen de Nederlandse springruiters opnieuw te verrassen.

De hockeydames, die in Londen hun olympische titel van vier jaar geleden hopen te prolongeren, wisten al hun wedstrijden in de groepsfase te winnen. Dankzij hun laatste overwinning op Groot-Brittannië maandagavond plaatsten de hockeysters van bondscoach Max Caldas zich als groepswinnaar voor de halve finales. De maximale score van vijftien punten uit vijf wedstrijden met twaalf doelpunten voor en vijf tegen. Uitstekende cijfers, waar geen kritiek op mogelijk lijkt.

Toch is het spel van de hockeysters nog niet heel overtuigend. Althans, als je het spel vergelijkt met de gouden Spelen van Peking. Nederland heeft meer moeite met scoren, hoewel Oranje vaak voldoenden kansen creëert. En aanvoerster Maartje Paumen, die dankzij haar briljante strafcorners in China nog topscorer van het toernooi werd, heeft in Londen nog geen enkele keer gescoord. Hoe zorgwekkend dit allemaal is, zal vandaag moeten blijken. De Nederlandse dames treden om half vijf vanmiddag aan tegen Nieuw-Zeeland, dat verrassend tweede werd in groep groep B.

Nieuw-Zeeland als tegenstander is op papier gunstig voor Oranje. Omdat de ‘kiwi’s’ zich kwalificeerden voor de laatste vier, ontloopt Nederland sterke landen als Australië en Duitsland, die de halve finales niet wisten te halen. Maar Nieuw-Zeeland zit natuurlijk niet voor niets nog in het toernooi. Voor de Nederlandse hockeysters is het zaak vanmiddag in de Riverbank Arena nu echt scherp te zijn. Het komt er nu echt op aan. Als alles goed gaat, wacht vrijdagavond in de finale Argentinië of Groot-Brittannië, die elkaar vanavond om 21 uur treffen in de tweede halve finale.

Sophie Polkamp in actie tijdens de groepswedstrijd van Nederland tegen Japan. Foto Reuters / Dominic EbenbichlerSophie Polkamp in actie tijdens de groepswedstrijd van Nederland tegen Japan. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

Kunnen de springruiters opnieuw verrassen?

Bij de paardensport gaat Nederland voor de derde dag op rij voor de medailles. Na het brons van gisteren bij de landenwedstrijd van de dressuurruiters, is het vandaag weer de beurt aan de springruiters, die maandag in een zinderende teamwedstrijd het zilver pakte achter Groot-Brittannië. Terwijl Nederland voor de Spelen niet gezien werd als een kanshebber op een medaille, werden Marc Houtzager, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Gerco Schröder pas in een barrage afgetroefd door de Britten.

De prestatie van de ruiters bij het landentoernooi van maandag telden ook mee als individuele scores. De beste drie Nederlandse ruiters na de reguliere manches, Houtzager, Schröder en Van der Vleuten, schaarden zich onder de beste 35 ruiters van de dag en komen daarom vandaag vanaf twaalf uur in actie bij de individuele finale. Daarin starten de ruiters weer vanaf nul.

Wederom gelden de Nederlandse ruiters niet als favoriet voor de medailles. Maar dat gold dus maandag ook. Wie weet kan de ervaren Schröder verrassen, of rijden Van der Vleuten of Houtzager net zo imponerend als tijdens de landenwedstrijd. De laatste keer dat Nederland uitblonk bij de individuele wedstrijd was in Sydney in 2000. Toen won Jeroen Dubbeldam het goud en pakte Albert Voorn het zilver.

De Nederlandse springruiter Marc Houtzager maandag in actie tijdens de landenwedstrijd. Foto Reuters / Mike HutchingsDe Nederlandse springruiter Marc Houtzager maandag in actie tijdens de landenwedstrijd. Foto Reuters / Mike Hutchings

En verder vandaag…

…begint in het olympisch stadion vandaag de tienkamp, het onderdeel voor de atleten die van alle markten thuis zijn. Voor Nederland nemen Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos deel. Hordenloper Gregory Sedoc loopt vanavond in de halve finales van de 110 meter horden. En de sprinters vormen vanavond de hoofdmoot van het atletiekprogramma: de mannen lopen de halve finales van de 200 meter (met onder anderen Usain Bolt en de Nederlander Churandy Martina in actie), de vrouwen lopen om 22 uur de finale van dezelfde afstand.

Meer Nederlanders op de Spelen vandaag: bij de BMX, het spectaculaire fietscrossen, wordt vandaag de plaatsingsronde gereden. Vier Nederlandse BMX-crossers doen vanmiddag een poging om de halve finales te halen: bij de mannen zijn dat Raymon van der Biezen, Twan van Gendt en Jelle van Gorkom, bij de vrouwen Laura Smulders. De plaatsingsronde wordt vanaf 16 uur verreden.

Ten slotte staan vandaag de kwartfinales op het programma bij de teamsporten voor mannen. Bij het volleybal, het handbal, het waterpolo en ook: het basketbal. Om drie uur vanmiddag bijten Rusland en Litouwen het spits af in de eerste kwartfinale, om 17.15 uur gevolgd door Frankrijk en Spanje. Brazilië en Argentinië bevechten elkaar vanaf 21 uur en na elf uur de vierde en laatste kwartfinale tussen de Amerikaanse basketballers van Team USA en Australië.

Bekijk het volledige programma van dag 12 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool