Spekman op straat gezet

Amsterdam, 2-8-2012, Partij van de Arbeid voorzitter Hans Spekman. foto United Photos / Toussaint Kluiters.

Voorzitter Spekman van de PvdA heeft eind vorige week een interview weggegeven aan het Algemeen Dagblad en Het Parool.

De foto bij dat verhaal spreekt voor zich. Spekman zit daar op een bank, op straat voor de deur van het oude kantoor van zijn partij, gelegen aan een van de mooiste grachten van Amsterdam. Wel wat minder indrukwekkend dan Felix Meritis aan de Keizersgracht, eens het bolwerk van de Communistische Partij Nederland, maar toch.

Van zijn aantreden als partijvoorzitter herinner ik mij voornamelijk zijn uitspraak dat hij het bureau van zijn partij zou gaan verplaatsen van de Amsterdamse grachtengordel naar een optrekje in Slotervaart. Ik dacht meteen: dat zorgt ervoor dat de PvdA de verkiezingen straks gaat winnen! Gek dat dit tot nu toe in de peilingen niet te zien is. Ook gek dat de PvdA blijkbaar nog steeds in dat deftige oude pand zit. Had de voorzitter, toen hij riep dat hij de huur wilde opzeggen, het contract met zijn huisbaas wel goed gelezen?

Terug naar de kern: de foto van Spekman op die bank voor het monumentale pand aan de gracht. Met mijn meubelmakersoog – geërfd van mijn vader – taxeerde ik: op Marktplaats krijg je er geen cent voor, misschien nog iets voor de opslag in een kringloopwinkel, uit sociale overwegingen.

Vrijdagavond was er ook nog een tv-uitzending met Spekman. Onze politieke kickbokser viel SP-leider Roemer aan. Hij noemde hem „een risico”, dat de waarheid niet spreekt en de kiezer een rad voor ogen draait. Roemer reageerde in alle rust op deze linkse directe. Hij verklaarde de trap van kickbokser Spekman als een noodsprong en een wanhoopsoffensief.

Schattig was het overigens om te zien dat de PvdA-president diezelfde vrijdag rozen aan het uitdelen was. Ook aan een mevrouw die meldde dat zij vroeger in het plaatselijke PvdA-bestuur had gezeten, maar dat haar nu de ogen open waren gegaan. De PvdA is te veel van potverteren geworden, zei ze. Bekende tekst. Een dodelijker klap was door niemand te geven geweest.

De oorspronkelijke taak van een partijvoorzitter was het ledenbestand bij te houden en ervoor te zorgen dat de contributie wordt geïnd.

Partijvoorzitter Spekman doet dat niet zelf maar indirect. Hij forceerde Cohen – u weet dat nog wel – tot de uitspraak: „De SP staat waar wij staan.” Toen daar groot intern gedoe over ontstond, begeleidde hij Cohen naar de uitgang en probeerde hij zelf de macht te grijpen. Dat lukte.

Wat er daarna gebeurde met de PvdA – het zijn maar peilingen natuurlijk! – is voor die eens zo invloedrijke partij verschrikkelijk.

Die foto van Spekman op die oude sofa, buiten de deur van het partijkantoor op straat gezet: goed gekozen!

Hans Wiegel is oud-leider van de VVD. Deze wisselcolumn op woensdag verzorgt hij beurtelings met SP-voorzitter Jan Marijnissen.

    • Hans Wiegel