Clubs en KNVB akkoord met overname Eredivisie Live door Rupert Murdoch

Murdoch zou de schuld van Eredivisie Live (60 miljoen euro) ook overnemen en van de zender mogelijk een sportkanaal maken. Foto NRC / Bas Czerwinski

Rupert Murdoch koopt een meerderheidsbelang in de live-uitzendrechten van voetbalwedstrijden in de eredivisie van Eredivisie Live. Het zou gaan om de grootste tv-deal in de historie van het Nederlandse voetbal. Partner Endemol, de achttien eredivisieclubs en de KNVB zijn akkoord met de overname ter waarde van ruim een miljard euro om vanaf volgend seizoen voor twaalf jaar de rechten en de miljoenenschuld van Eredivisie Live te kopen.

De Eredivisie CV bevestigt eveneens de deal. In een officiële reactie van Eredivisie Live wordt de bedoeling van Murdochs actie enigszins duidelijk: de zender moet groeien met behulp van Fox’ kennis, expertise en netwerk. De Amerikaanse broadcaster is in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa al succesvol met sportzenders. Fox is al actief op de Nederlandse televisie met meerdere National Geographic-zenders, 24Kitchen en FOXlife.

De deal is volgens De Telegraaf afgelopen week in Londen gesloten en vervolgens in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van de eredivisieclubs. Betrokkenen moesten vanwege de enorme omvang van de deal een geheimhoudingsdocument tekenen. De clubs zijn met de overeenkomst voor lange tijd, tot 2025, verzekerd van inkomsten uit tv-rechten.

Eredivisie Live wordt sportzender Sky NL?

Murdoch kocht onder de naam Sky Deutschland (onderdeel van News Corp.) eerder dit jaar, na een strijd met Deutsche Telekom, al de rechten van de Duitse Bundesliga voor 486 miljoen euro per jaar; het dubbele van wat het eerst betaalde voor de rechten. In Italië heeft News Corp. het met Sky Italia een soortgelijke sportzender met onder meer de rechten van de Serie A. Beide Sky-kanalen zijn gevormd naar voorbeeld van het in Groot-Brittannië alomtegenwoordige Sky Sports.

“News Corp is moederbedrijf, daaronder hangen kabelzenders als FoxNews en FoxSports en betaalzenders als BSkyB, SkyDeutschland en Sky Italia. Opmerkelijke is dat het volgens De Telegraaf om kabelzender Fox gaat, terwijl meeste Europese zenders in handen News Corp. juist betaal-tv zijn - en daar zal het hier ook wel om gaan. Dat wekt suggestie dat er wel eens een Sky NL zou kunnen komen.” - Titia Ketelaar, NRC-correspondent Groot-Brittannië en Ierland.

Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen zestig miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs, die zelf Eredivisie Live oprichtten, houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van de mediamagnaat. De schuld die het overigens goed draaiende Eredivisie Live nog heeft staan - ongeveer 60 miljoen euro - wordt ook overgenomen.

NOS vreest meer te moeten betalen voor minder

Naar verwachting gaat de zender in Nederland dus verder onder de vlag van Sky en zal naar voorbeeld van de andere Sky-zenders waarschijnlijk ook andere sporten uitzenden. Het is niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. De omroep heeft de rechten voor de hoogtepunten van de wedstrijden nog tot en met dit seizoen. NOS-directeur Jan de Jong tegenover Radio 1:

“Onze inzet blijft de samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur uit te zenden. Mijn angst is dat er meer moet worden betaald: Murdoch garandeert de clubs bedragen en die zullen door iemand betaald moeten worden. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder op het open net, of anders pas later op de avond. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend; dit is een revolutionaire ontwikkeling. Het is de eerste keer dat een bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch binnenkomt in een relatief klein land. Mijn verwachting is dat hij straks veel meer wil.”