Rechtszaak Pussy Riot opgeschort - volgende week pas uitspraak

Het ‘concert’ van de Pussy Riot in de Russische kathedraal. Foto AP / Sergey Ponomarev

Het proces tegen drie leden van de feministische punkgroep Pussy Riot is voorlopig opgeschort. De verdachten horen volgende week of ze celstraf krijgen voor vandalisme. Hun arrestatie na het zingen van een anti-Poetin-lied heeft veel stof op doen waaien in en buiten Rusland.

Ze staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een ‘punkgebed’ ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden ‘Moeder Maria, verdrijf Poetin’ zongen.

Drie jaar gevangenisstraf geëist

Een rechter in Moskou liet woensdag weten 17 augustus uitspraak te doen in de controversiële rechtszaak, die de gemoederen over de vrijheid van meningsuiting in Rusland hoog doet oplaaien. De vrouwen hoorden het openbaar ministerie gisteren drie jaar gevangenisstraf tegen ze eisen.

De punkers hing aanvankelijk een straf van zeven jaar boven het hoofd voor “door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme.” De aanklager liet weten in zijn eis rekening te hebben gehouden met het feit dat twee bandleden jonge moeders zijn.

De strafzaak tegen Pussy Riot leidt wereldwijd tot verontwaardigde reacties. Onder anderen Madonna, Pete Townshend van The Who en Neil Tennant van de Pet Shop Boys namen het voor de verdachten op. GroenLinks vroeg minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal de Russische ambassadeur bij zich te ontbieden, om te protesteren tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting in Rusland.

Bekijk hieronder een compilatie met beelden van het ‘concert’ van Pussy Riot in de kerk:

Poetin vindt erg zware straf niet nodig

De leden van Pussy Riot zeggen met hun actie te hebben willen protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en de regering. Het nog geen minuut durende optreden van de punkgroep in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou, had twee weken voor de Russische presidentsverkiezingen plaats.

Volgens de aanklagers hadden de verdachten geen politieke motieven, maar wilden ze zich slechts afzetten tegen de kerk. De inmiddels tot president herkozen Vladimir Poetin zei vorige week dat de band “fout zat” maar geen “erg zware straf verdient.” Dat lijkt het gevolg van de toegenoemen populariteit van de band.

Poetin probeerde met Pussy Riot een zondebok te zoeken die door het publiek eveneens zou worden gehaat, schreef buitenlandredacteur Chris Hensen onlangs in NRC Handelsblad. Maar die tactiek is mislukte:

“In februari, ten tijde van de arrestaties, was Pussy Riot zeer onpopulair. Ze waren te radicaal. De kerk geniet veel aanzien bij Russen. Nu echter, mede door de vervolging en internet, is vrijwel iedere Rus op de hoogte van de Pussy Riot-zaak. En ze lijken Poetins strategie te doorzien. Volgens onderzoekscentrum Levada is 50 procent van de Russen tegen de vervolging van de drie.”

    • Niels Posthumus