SP, PvdA en CDA keuren verkoop voetbalrechten af - VVD positief

De Rotterdamse Kuip enkele jaren terug. Voetbalfans en politieke partijen zijn bang dat zij hun voetbalwedstrijden op termijn niet meer gratis thuis op televisie kunnen zien nu Rupert Murdoch een meerderheidsbelang in Eredivisie Live heeft gekocht. Foto NRC / Bas Czerwinski

De Nederlandse politiek is bepaald niet gelukkig met de aankoop van de uitzendrechten van de Eredivisie door de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. De SP stelde direct Kamervragen, en ook andere partijen vrezen de gevolgen voor de voetbalkijker van de deal, waarmee een miljard euro is gemoeid.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil garanties dat de samenvattingen niet achter de decoder verdwijnen. Ook eist hij dat Murdoch niet zal tornen aan het vaste uitzendtijdstip van zondagavond 19.00 uur. De SP is bovendien nieuwsgierig naar wat het kabinet er van vindt dat de voetbalrechten grotendeels in handen komen van een buitenlandse commerciële partij. Van Dijk:

“Murdoch betaalt een miljard euro. Dat wil hij linksom of rechtsom terugverdienen.”

‘Voetbalclubs zijn hopelijk even goed voor kijker als zichzelf’

Ook de PvdA benadrukt dat er aan de zondagavond niets mag veranderen, bericht persbureau Novum. Kamerlid Martijn van Dam zegt:

“Het is prachtig dat clubs veel geld krijgen, maar de samenvattingen moeten wel op zondag om 19.00 uur voor iedereen te zien blijven.”

Het CDA wil eveneens dat de samenvattingen voor iedereen te zien blijven. Kamerlid Maarten Haverkamp:

“Ik hoop dat de voetbalclubs net zo goed voor de kijker zorgen als voor zichzelf.”

Hij wijst erop dat in de Mediawet is vastgelegd de uitzendingen op het open net te zien moeten zijn.

‘Nog geen duidelijkheid over uitzending samenvattingen’:

VVD vindt deal goed nieuws voor voetbal

Haverkamp zegt er van overtuigd te zijn dat “geen politicus die wet zal gaan wijzigen.” Maar daarin zou hij wel eens ongelijk kunnen hebben. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt niet te kunnen uitsluiten dat deze wetsbepaling verandert.

“Als de publieke omroep heel veel geld zou moeten betalen voor samenvattingsrechten, geld dat in de zakken van Murdoch verdwijnt, is het de vraag of dat nog moet kunnen.”

Van Miltenburg noemt de deal goed nieuws voor het voetbal. De clubs krijgen meer geld in het laatje voor bijvoorbeeld het opleiden van jonge spelers. De deal tussen Eredivisie Live en mediamagnaat Rupert Murdoch levert de voetbalclubs gezamenlijk zo’n tachtig miljoen euro per jaar aan inkomsten op. Dat is ruim twee keer zoveel als ze nu te verdelen hebben.

Murdoch neemt belang van 51 procent in Eredivisie Media & Marketing

Vanochtend werd bekend dat Murdochs bedrijf Fox een belang van 51 procent heeft gekocht in Eredivisie Media & Marketing, de onderneming waar de uitzendrechten voor de achttien clubs in de Eredivisie in zijn ondergebracht.

De rechten voor samenvattingen liggen tot volgend seizoen nog bij de NOS. Wat er daarna gaat gebeuren is onduidelijk. De NOS vreest dat met de komst van een grote internationale speler de prijs voor de rechten te hoog wordt om deze voor de publieke omroep veilig te stellen.

Een woordvoerder van minister van Mediazaken Marja van Bijsterveldt wijst op de bepaling in de Mediawet dat de voetbalsamenvattingen niet achter een decoder mogen. Verder wil het ministerie niet reageren, omdat sprake is van een overeenkomst tussen twee commerciële partijen.

    • Niels Posthumus