Premier Syrië vandaag aangekomen in Jordanië

Still uit een video van vandaag die Hijab laat zien nabij de grens tussen Syrië en Jordanië. Beeld AFP

De Syrische premier Riad Hijab, die eerder deze week het regime van president Bashar al-Assad de rug toekeerde, is eerder vandaag aangekomen in Jordanië. Dat hebben het Vrije Syrische Leger (VSL) en een Jordaanse bron tegen persbureau AP gezegd.

Eerder deze week werd gemeld dat Hijab samen met zijn gezin reeds in Jordanië was aangekomen.

Volgens Ahmed Kassem, een leidinggevende binnen het VSL, bevond Hijab zich de afgelopen twee dagen nog in Syrië. De eerdere berichten over Hijabs vlucht naar Jordanië waren bedoeld ‘om het Syrische regime in verwarring te brengen over de verblijfplaats van de premier’, aldus Kassem.

Hijab kwam niet alleen aan in Jordanië, aldus Kassem. Hij had 35 familieleden bij zich, onder wie zijn vrouw en kinderen, zijn zeven broers en twee zusters en hun gezinnen. Ze werden volgens Kassem geholpen door vierhonderd getrainde strijders van het VSL, van wie sommigen overgelopen zijn uit het Syrische leger en de politiemacht.

De Jordaanse bron zei dat het Jordaanse leger en het VSL hebben samengewerkt om Hijabs ontsnapping mogelijk te maken. De Jordaanse minister van informatie Sameeh Maaytah bevestigde dat Hijab rond zonsopgang in Jordanië is aangekomen.

    • Annemarie Coevert