Over twee dagen meer duidelijkheid verwacht over giftige alg Zeeland

In het Zeeuwse plaatsje Ouwerkerk is een giftige alg aangetroffen. Foto Google Maps

Het onderzoek naar de giftigheid van de alg die werd gevonden in een Zeeuwse kreek wordt waarschijnlijk vrijdag afgerond. Dat heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland vanochtend gezegd. Na de ontdekking van de alg dinoflagellaat werd gisteren groot alarm geslagen.

Vorige week overleed een hond die in de kreek had gezwommen. In de maag van het dier werd de giftige alg aangetroffen. Daarop nam waterschap Scheldestromen samen met Rijkswaterstaat monsters in de kreek op Schouwen-Duiveland. De alg werd aangetroffen in het oostelijke gedeelte van de Ouwerkerkse Kreek.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD Situatie #Ouwerkerk Schouwen-Duiveland ongewijzigd. Afgekondigde maatregelen nog steeds van kracht ivm aantreffen #Dinoflagellaat.
Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD Vermijd in gehele Ouwerkerkse kreek contact met water. Toch contact gehad en gezondheidsklachten? Raadpleeg huisarts. #Ouwerkerk

Inmiddels is een zwemverbod van kracht voor de hele kreek, schrijft persbureau Novum. Ook is het spuien van water uit de kreek naar de Oosterschelde tot nader order stopgezet. Zwemmen en het rapen van schelpdieren in de Oosterschelde wordt ontraden in de buurt van de kreek. Daarnaast staan er waarschuwingsborden.

Rondom de kreek waren gisteren na het alarm geen bijzondere maatregelen genomen. Het gebied was niet afgezet en er waren geen hulpdiensten aanwezig. Waterleidingbedrijf Evides heeft laten weten dat er niets mis is met de drinkwaterkwaliteit op Schouwen-Duiveland.