Orkaan Ernesto bereikt vasteland Mexico - toeristen geëvacueerd

Een man loopt in de bijna verlaten Mexicaanse badplaats Mahahual. Foto AP / Israel Leal

De orkaan Ernesto heeft vanochtend vroeg de kust van Mexico bereikt. Meer dan 1300 toeristen zijn uit voorzorg geëvacueerd van het Mexicaanse eiland Yucatan. Veel Mexicanen hebben hun toevlucht gezocht in schuilkelders.

Ernesto, op dit moment een orkaan van de eerste categorie, is op weg naar de Golf van Mexico en veroorzaakt hevige regenbuien boven Yucatan. Door de orkaan, die eerder over Belize en Honduras raasde, treden rukwinden op met topsnelheden van 130 kilometer per uur. Volgens voorspellingen van lokale weerinstituten bereikt Ernesto de kust van de Golf van Mexico ergens morgenavond, zo meldt de BBC.

Bekijk hieronder een NOS-video met beelden uit Mexico:

In kustplaats Chetumal, vlakbij de grens met Belize, trokken meer dan 2000 Mexicanen richting het binnenland om de gevolgen van door Ernesto veroorzaakte overstromingen te ontkomen. Het vliegveld van Chetumal is gesloten. Veel toeristen op Yucatan, waar de populaire badplaats Cancún ligt, zijn naar hotels in het binnenland van Mexico getrokken. In Cancún en Tulum, een oude Mayastad op Yucatan, komen ieder jaar ook veel Nederlandse toeristen.

Het US National Hurricane Center heeft gewaarschuwd dat Ernesto mogelijk hevige overstromingen en modderstromen kan veroorzaken in bergachtige gebieden van Honduras. De verwachting is dat Ernesto bij het passeren van de Golf van Mexico ook de olieplatforms van staatsbedrijf Pemex zal treffen. Pemex heeft gezegd dat alle installaties tot nu toe nog normaal werken en dat de olieproductie niet in gevaar is.

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de ligging van Yucatan:

    • Pim van den Dool