Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opvarenden Turkse boot Canal Parade ernstig bedreigd

Afgelopen zaterdag werd in Amsterdam de Canal Parade gehouden, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride. Foto NRC / Olivier Middendorp

De Amsterdamse politie heeft meerdere meldingen ontvangen van bedreigingen aan het adres van opvarenden van de Turkse boot die deelnam aan de jaarlijkse Canal Parade van Gay Pride, afgelopen zaterdag. Dat bevestigt Ellie Lust van het politienetwerk Roze in Blauw tegenover NRC Handelsblad.

Het gaat om bedreigingen op internetfora en persoonlijke facebookpagina’s. “Er zitten heel schokkende teksten bij”, aldus Lust:

“We onderzoeken of de uitingen strafbaar zijn. Als dat het geval is, en de mensen willen aangifte doen, dan gebeurt dat.”

‘Deze mensen moeten opgehangen worden’

Op een van de facebookpagina’s wordt gedreigd de opvarenden met benzine in brand te steken. “Deze mensen moeten opgehangen worden”, zegt iemand. “Dan wordt de wereld schoon.” Een ander stelt dat de Turkse samenleving de opvarenden “zal bestraffen” voor hun als aanstootgevend ervaren gedrag.

Tijdens de Canal Parade droegen enkele opvarenden van de Turkse boot witte hoge hoeden. Zij dansten de sema, een rituele dans uit de religieuze stad Konya, in het zuiden van Turkije. Andere opvarenden hadden de Turkse vlag om hun lichaam gedrapeerd. Een ongepaste combinatie, volgens sommige Turkse Nederlanders.

Het was dit jaar voor het eerst dat er een Turkse boot meevoer, namens de naar schatting 20.000 homo’s en lesbo’s van Turkse komaf. Met de deelname werd “op een leuke manier om respect en tolerantie gevraagd”, zo zei een van de initiatiefnemers eerder in een dagblad. Zij wil nu niet met haar naam in de krant, omdat zij zich “afzijdig wil houden van de discussie”. De vrouw verzekert dat zij ervoor zal blijven ijveren om homoseksualiteit in Turkse kring bespreekbaar te maken.

COC adviseert opvarenden aangifte te doen

Homobelangenorganisatie COC heeft de bedreigde opvarenden van de boot geadviseerd aangifte te doen bij de politie. “We weten dat homoseksualiteit in Turkse kring gevoelig ligt”, zegt voorzitter Vera Bergkamp, tevens kandidaat-Kamerlid voor D66:

“Maar deze uitingen gaan te ver. Het bewijst ook hoe belangrijk het is dat de overheid investeert in projecten om homoseksualiteit in multiculturele kring bespreekbaar te maken.”

Haar partijgenoot Fatma Koser Kaya, die meevoer op de boot, noemt de bedreigingen “onacceptabel”. “Ik houd van discussies, maar gelijke behandeling staat voorop.” Ze zegt zelf niet te zijn bedreigd.

De Turkse boot kon meevaren dankzij financiële bijdragen van de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken. Geen van de Turkse ondernemers die werden benaderd voor financiële steun, deed mee.