Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Ophef over antisemitische uitspraak Amsterdamse trambestuurder

De GVB distantieert zich van de uitspraak van de trambestuurder. Foto NRC / Arjan de Jongh

In Amsterdam is ophef ontstaan over een antisemitische opmerking die een GVB-trambestuurder zou hebben gemaakt. De bestuurder zou bij het Anne Frank Huis door de tram hebben omgeroepen dat ‘dit de plek is waar de Joden hun geld verdienen’.

Het Amsterdamse VVD-raadslid Stefan de Bruijn is verbolgen over de uitspraak.

Twitter avatar stefandebruijn Stefan de Bruijn zal dit aan de orde stellen in @gemeenteraad020. hopelijk spreekt ook #GVB bestuurder(s) aan op wangedrag/gebrek aan tact/antisemitisme

Asscher: volstrekt onacceptabel

Ook voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ron Eisenmann en de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zijn boos. Asscher noemt de uitspraak volstrekt onacceptabel.

Eisenmann kondigt via Twitter aan het Amsterdamse vervoersbedrijf te gaan vragen een onderzoek in te stellen. Hij zegt alle informatie over het bewuste incident uit “eerste hand” te hebben gehoord en te hebben doorgegeven aan het GVB.

Twitter avatar RonEisenmann Ron Eisenmann @sklumpenaar heb inmiddels hele incident vernomen. Is echt grensoverschrijdend en kwetsend. We gaan om onderzoek GVB vragen #GVB

GVB distantieert zich van uitspraak

Het GVB laat ondertussen weten zich te distantiëren van de uitspraak. De stadsvervoerder heeft De Bruijn via Twitter al om hulp gevraagd om de bestuurder te vinden. Het bedrijf zegt met hem te willen praten.

Twitter avatar GVBnieuws GVB Amsterdam @stefandebruijn Help ons aub. Wij zoeken dag, tram, tijdstip. Willen bestuurder spreken. #GVB distantieert zich van deze uitspraken.

‘Tram 8 tijdens dodenherdenking’

De Bruijn stelt daarnaast nog een ander incident aan de orde:

Twitter avatar stefandebruijn Stefan de Bruijn en 4 maanden geleden nog reed er lijn 8 ‘buiten dienst’ van #GVB rond tijdens dodenherdenking. puur antisemitisme of toeval??

Volgens het raadslid staat tram 8 symbool voor het afvoeren van de Joden tijdens de oorlog en bestaat deze lijn sinds 1942 niet meer. De GVB in een reactie:

Twitter avatar GVBnieuws GVB Amsterdam @stefandebruijn @thiessenmark Sinds WOII rijdt tram 8 niet meer. Wij zoeken dit meteen uit.