Ook hockeyers ongeslagen door - en nu vooral waken voor zelfoverschatting

De hockeyers spelen morgen de halve finale tegen Groot-Brittannië.

Londen. Bakken vol kritiek kreeg Paul van Ass het afgelopen jaar over zich heen, van mensen binnen en buiten de hockeywereld. Maar na de probleemloze plaatsing voor de halve finales van het olympische hockeytoernooi, en vooral de manier waarop Nederland speelt, snoert de bondscoach zijn critici voorlopig de mond.

Nederland won gisteren in de Riverbank Arena ook zijn vijfde en laatste groepsduel. Zuid-Korea werd eenvoudig met 4-2 opzijgeschoven – met goals van Mink van der Weerden (corner), Valentin Verga, Roderick Weusthof (strafbal) en Billy Bakker. Nederland speelt morgen in de halve finales tegen Groot-Brittannië, de nummer twee in groep A. „We starten nu een nieuw toernooi”, zei Van Ass na afloop. „We hebben nog niks. Als we hier vierde zouden worden, zou dat een ongelooflijke teleurstelling zijn. Alles is nu gericht op het halen van de finale.”

Hij vond het jammer dat Nederland, dat net als bij de vrouwen als enige zonder puntenverlies bleef in de groepsfase, de punten niet mee mag nemen naar de tweede fase van het olympische toernooi. „Ik moet nog eens over dat puntensysteem nadenken”, grapte hij.

Niemand die het in Noord-Londen nog heeft over het keiharde, confronterende selectiebeleid dat de oud-clubcoach van HGC de afgelopen jaren voerde. Van Ass deinsde er niet voor terug routiniers als Taeke Taekema en Teun de Nooijer, of talenten als Robbert Kemperman, Sander Baart en Jeroen Hertzberger uit zijn selectie te zetten, als hun fitness of hun bijdrage aan het spel dat Van Ass voor ogen heeft, hem niet bevielen. „Ik heb niks aan talent. Dat iemand goed kan hockeyen, zie ik ook wel. Je moet een bijdrage leveren aan het spel.”

Inmiddels kan niemand meer ontkennen dat de flamboyante coach een vermoeid ogende, plichtmatig hockeyende ploeg, die pijnlijk achterop was geraakt bij de toplanden Australië en Duitsland, in twee jaar tijd heeft omgetoverd tot een energieke, topfitte, moderne hockeyploeg. En op de resultaten is niets af te dingen, getuige de maximale score. Juist door die clean sheet zijn de spelers beducht op zelfoverschatting. „Het begint nu opnieuw”, zei Robert van der Horst. „Het doel was een medaille en de droom is goud. We zitten er nu zo dichtbij – de halve finale wordt dé wedstrijd. We kijken met vertrouwen vooruit.”

    • Rob Schoof