Onduidelijkheid troef in crisis op Curaçao

De politieke impasse op Curaçao duurt voort. Nadat de oppositie de afgelopen dagen had gedreigd het al demissionaire kabinet met een motie van wantrouwen naar huis te sturen, was het gisteren de regerende coalitie die een truc uithaalde. Een vergadering van het parlement, de Staten van Curaçao, werd gisterochtend zonder opgaaf van reden afgelast. De voorzitter, die daarvoor verantwoordelijk was, was vervolgens de rest van de dag niet bereikbaar voor commentaar. De motie kon daarom niet worden ingediend, noch behandeld.

Het parlement is ondanks een flink tekort op de begroting en de val van het kabinet vorige week al sinds het begin van de zomer niet meer bijeen geweest. Wanneer dat wel gaat gebeuren, blijft onduidelijk. De oppositie heeft dankzij een tweetal overlopers uit de coalitie nu een meerderheid in het parlement en wil dat zo snel mogelijk bijeenroepen om de regering voor een tweede keer af te zetten. Maar Staten-voorzitter Ivar Asjes, afkomstig van een van de drie coalitiepartijen, weet dat voorlopig te blokkeren. Daarmee houdt hij de demissionaire regering in het zadel.

Verkiezingen op Curaçao staan gepland voor 19 oktober. De oppositie wil het demissionaire kabinet-Schotte nog voor die tijd vervangen door een interim-regering.