Onaangedane tienermoeder

Ellen Page in en als Juno, een dwarse puber met wijze levenshouding.

Ellen Page maakt Juno. De jonge actirce (geboren in 1987) draagt de film met haar eigenzinnige titelrol. De zestienjarige Juno MacGuff raakt op een nogal onbeholpen manier zwanger van haar vriendje („Iets met een stoel”, is haar verklaring). Anders dan je zou verwachten is Juno geenszins onder de indruk, uit het veld geslagen of jubelend over deze gebeurtenis. Onaangedaan vervolgt ze haar leven. Ze blijft haar omgeving bestoken met haar droogkomische teksten, een mengeling van hippe pubertaal en ouwelijke volzinnen. Alsof ze tweedehands kleding nodig heeft, gaat ze op zoek naar geschikte adoptieouders.

Een tienermoeder zonder schuldgevoel, dat maakt Juno tot een licht subversieve film. Regisseur Jason Reitman en scenariste Diablo Cody (pseudoniem van een vrouw die een tijdje als stripper werkte en met haar eerste scenario meteen een Oscar won) houden van vrouwelijke anti-helden. Na Juno maakten ze Young Adult, met Charlize Theron als stalker. Samen beschikken ze over een unieke toon, die Juno tot een wereldwijde filmhuishit maakte: aangenaam en authentiek, maar ook een beetje ontregelend en karikaturaal. Luchtig, maar voldoende serieus om ook te kunnen ontroeren.

Page weet die ambivalentie uitstekend te verbeelden. Ze wordt nog groot als comédienne. Over twee weken is ze in de bioscoop te zien in To Rome With Love van Woody Allen. En na Juno vanavond in Whip It, attent geprogrammeerd door RTL 5.

    • Mark Duursma