Omstreden taalwet Oekraïne door president ondertekend

Activisten van de Oekraïnse oppositie protesteerden vorige maand met een enomre nationale vlag voor het parlementsgebouw in Kiev. Foto AFP / Genya Savilov

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft vandaag een omstreden taalwet ondertekend die het Russisch in sommige delen van het land tot officiële taal maakt, zo meldt persbureau AP.

De aanname van de wet door het parlement in juni leidde tot gewelddadige protesten. Zo’n tweeduizend activisten protesteren begin vorige maand tegen de invoering van de wet. Volgens critici hebben miljoenen Russisch sprekende Oekraïners door de wet geen prikkel meer om Oekraïens te leren.

Russisch wordt ‘regionale taal’

De wet regelt dat het Oekraïens de officiële taal blijft, maar dat het Russisch de status van een ‘regionale taal’ krijgt. Met name in het zuiden en in het oosten van het land wonen veel mensen die geen andere taal spreken dan Russisch. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat in de rechtbanken, scholen en andere instituten van de overheid Russich straks een officiële voertaal wordt.

De activisten zien de wet als een aantasting van Oekraïnes soevereiniteit. Meer Russisch zou het land verder binnen de invloedssfeer van Rusland brengen. Bij aanvang van het EK voetbal, kwam het ook al tot een confrontatie tussen de actievoerders en de oproerpolitie.

Begin juli het wetsvoorstel door het parlement geloodst, zonder dat er ruimte was voor de oppositie in debat te gaan. Janoekovitsj sprak toen een crisis in het parlement. Het was toen nog niet duidelijk of hij de wet daadwerkelijk zou tekenen. De president riep vandaag ook een instantie in het leven die het spreken van de Oekraïense taal moet bevorderen.

    • Annemarie Coevert