Nu eens niet de Duitsers

De dressuurploeg won brons – met een gouden randje. En na zeven olympische titels werd Duitsland dit keer tweede.

Correspondent Verenigd Koninkrijk

Londen. De hegemonie van de Duitse dressuurequipe in de landenwedstrijd is voorbij. Na zeven olympische titels werden ze gisteren verslagen door de Britten. Nederland presteerde volgens verwachting, en behaalde brons.

Dat de Britse dressuurruiters kans maakten op goud was vorige week, na de eerste ronde, al duidelijk. En na de eerste proef van Carl Hester, die drie punten meer scoorde dan de Duitse Dorothee Schneider, lagen ze op schema. Ook Laura Bechtolsheimer deed het beter dan Kristina Sprehe.

Het Britse publiek moest regelmatig worden gemaand toch rustig te blijven – de paarden zouden kunnen schrikken. Maar toen Charlotte Dujardin haar proef tot een elegant einde bracht, klonk er een oorverdovend gejuich en stond zelfs Bechtolsheimer op de tribune te huilen. „Ik wilde zo graag goud hebben”, zei Dujardin later. Met 83,286 punten was ze de beste van de dag.

De Duitse ploeg, met drie amazones voor wie het de eerste Spelen zijn, had de druk van de winst uit het verleden gevoeld. Helen Langehanenberg had geprobeerd er niet te veel aan te denken: „We hebben tot de laatste seconden gestreden. Iedereen denkt misschien dat we teleurgesteld zijn, maar dat is niet zo.”

De derde plek voor Nederland was het hoogsthaalbare gezien de concurrentie, zei bondscoach Sjef Janssen na afloop. Vooraf waren de Denen de meest geduchte concurrenten. Maar zij bleven, op Natalie Zu Sayn Wittgenstein na, het nichtje van de Deense koningin, onder de Nederlandse scores. Janssen was tevreden. Het brons was er „één met een goud randje”.

Voor zevenvoudig olympiër Anky van Grunsven was brons haar ‘slechtste’ resultaat: alle andere medailles die ze won, waren goud en zilver. Het halthouden aan de begin van de proef ging slecht, zei ze. „Daarna gingen we een beetje slingeren. Dat was niet mooi, maar toen vloeide het verder. Ik was er blij mee.” Ze haalde met Salinero 74,794 punten.

Van Grunsven is „supertrots” op Salinero, met achttien jaar het oudste paard in de wedstrijd. „Hij vindt het toch nog allemaal leuk.” Het „gekloot” van vorige week tijdens de eerste ronde kwam vooral doordat echtgenoot en bondscoach Sjef Janssen, die in het najaar werd geopereerd aan een goedaardige hersentumor, ziek was geworden. Hij is beter en Van Grunsven heeft het gevoel de juiste vorm te hebben gevonden om ook morgen goed te presteren. Dan vindt de individuele kür plaats. De achttien beste ruiters van gisteren hebben zich daarvoor geplaatst.

Ook Edward Gal heeft met Undercover een goed gevoel over morgen. Hij haalde 75,556 punten, maar „het kan nóg beter”. „Je voelt dat hij ervoor wil gaan en geen fouten wil maken.” Ze zijn pas sinds april een combinatie nadat toppaard Totilas, waarmee Gal alle prijzen won behalve een olympische, werd verkocht aan een Duitse stal. „Daar houd ik me niet meer mee bezig, het gaat nu om Undercover”, zei Gal een paar keer stellig. Totilas’ nieuwe ruiter Matthias Rath heeft de ziekte van Pfeiffer en was daarom niet in Londen. Deelname aan de Spelen was een gok voor Gal, hij had nergens op gerekend. „Maar ik heb niet het gevoel dat hij hiervoor te groen is.”

Adelinde Cornelissen reed met Parzival het beste van alle Nederlanders en behaalde een score van 81.968. „Tada. Dit smaakt naar meer”, zei ze na afloop stralend. Cornelissen is wereldkampioen, maar er moet wel een tandje bij, morgen bij de individuele kür. Er kan wel wat meer worden uitgesleept, erkende ze. Over de concurrentie met de Britten morgen zei ze alleen: „Laat ze vanavond maar een feestje vieren.” Gal: „En morgen ook nog.”

    • Titia Ketelaar