Nederlandse hockeysters naar finale - shoot-out brengt beslissing

Netherlands' Maartje Paumen (C) with team mates celebrates her second goal during their women's semifinal hockey match against New Zealand at the Riverbank Arena at the London 2012 Olympic Games August 8, 2012. Nederland had het vandaag erg lastig met Nieuw-Zeeland. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben de olympische finale bereikt na een zinderende shoot-out. De verrassende halve finalist Nieuw-Zeeland maakte het Oranje veel moeilijker dan vooraf werd verwacht en hield Nederland ook in de verlenging op 2-2.

Twee strafcornergoals van Maartje Paumen zorgden ervoor dat het na de reguliere speeltijd 2-2 stond. Daarmee maakte de Nederlandse vrouwen twee keer een achterstand goed. Na de verlenging besliste Ellen Hoog de shoot-out, waarin Nieuw-Zeeland maar liefst drie keer miste. Het was de eerste keer dat de shoot-out op een olympisch toernooi de beslissing door het nemen van strafballen verving.

De 0-1 en 1-1 in de eerste helft:


Vroege achterstand voor Nederland

Nieuw-Zeeland begon de wedstrijd sterk. Uit de eerste strafcorner maakte Kayla Sharland na zeven minuten een vroege openingstreffer. De Nederlandse hockeysters mochten voor de eerste keer in de achtervolging.

En dat waren de Nederlandse hockeyvrouwen dit toernooi nog niet echt gewend. Het team ging dan ook wat onrustig om met de achterstand. Het aanvalsspel oogde stroef. Nieuw-Zeeland voelde zich bovendien erg prettig in het loeren op de counter. Maar nog voor rust maakte Maartje Paumen uit haar eerste corner gelijk.

In de tweede helft kwam Nieuw-Zeeland echter opnieuw op voorsprong. Krystal Forgesson maakte de 1-2 na slecht verdedigen door Nederland. Oranje moest daarna vol op de aanval spelen en was ook duidelijk beter. Toch lukte het pas de verlossende gelijkmaker te maken uit opnieuw een strafcorner van Paumen.

Keeper Joyce Sombroek redde vervolgens knap op een Nieuw-Zeelandse strafcorner, waarna Paumen aan de andere kant van het veld uit weer een strafcorner de bal hoog over het doel sloeg.

Lidewij Welten kreeg zes minuten voor tijd nog een dot van een kans, maar kwam centimeters tekort en zag de bal naast de goal verdwijnen. Nederland overleefde vervolgens twee Nieuw-Zeelandse strafcorners, waarna de vrouwen de verlenging in gingen.

De 1-2 en 2-2 in de eerste helft:


Hoog beslist de shoot-out

Ook in de verlenging van Nederland duidelijk beter. Maar dat vertaalde zich maar niet in doelpunten. Nederland claimde in de tweede verlenging ook nog een strafbal, maar kreeg die niet.

In de shoot-out maakte Nederland dan echter toch eindelijk het verschil. Sombroek hield de bal van Samantha Charlton goed tegen, nadat Naomi van As al had gescoord. Maar Paumen zag haar inzet een beurt later gestopt. De Nieuw-Zeelandse Gemma Flynn en Anita Punt, en de Nederlandse Margot van Geffen, misten de beurten daarna. Hoog sloeg Nederland vervolgens in de vijfde beurt naar de finale.

In de finale komt de titelverdediger Nederland vrijdag Groot-Brittannië of Argentinië tegen. De twee teams beginnen vanavond aan hun wedstrijd. Nieuw-Zeeland, dat nog nooit een hockeymedaille in het vrouwentoernooi won, gaat dezelfde dag op voor brons.

Hoog mept Oranje in finale:

    • Niels Posthumus