Meldpuntmania nu ook over geneesmiddelen

Politici zijn dol op meldpunten. Het medicijnenmeldpunt van 50Plus is het zoveelste recente voorbeeld. De effectiviteit laat geregeld te wensen over.

50Plus lanceerde een meldpunt medicijnen. „Een meldpunt brengt wat teweeg”, zegt lijsttrekker Henk Krol.

Hij durft het haast niet te zeggen. „Maar het is wel zo.” Hij is door de PVV op een idee gebracht. Zij wisten de afgelopen maanden flink aandacht te krijgen voor hun zogenoemde ‘meldpunten’, en dus is 50Plus-lijsttrekker Henk Krol er gisteren ook maar eentje begonnen. „Je merkt dat meldpunten, hoe onzinnig soms ook, wel wat teweegbrengen.”

Gisteren lanceerde 50Plus het ‘meldpunt medicijnen’ op de website van de partij, geïnspireerd door de discussie over kostbare geneesmiddelen voor de ziektes van Pompe en Fabry die in sommige landen stukken goedkoper zouden zijn. Wat Krol wil bereiken? Hij zegt inzichtelijk te willen maken bij welke medicijnen nog meer forse prijsverschillen per land zijn. „Om zo de zorgkosten betaalbaar te houden.” En passant pakt hij media-aandacht mee die zijn partij in aanloop naar de verkiezingen goed kan gebruiken.

Wat hij niet had verwacht: het aantal reacties is echt flink. Krol zegt dat hij binnen een dag al meer dan honderd bruikbare e-mails van Nederlanders van over de hele wereld heeft ontvangen. Het hielp dat de Wereldomroep er aandacht aan besteedde.

Want zo werkt deze politieke meldpuntmania. De eerste politieke partij die een maatschappelijke misstand vermoedt, opent snel een meldpunt. De SP is ermee begonnen, de PVV maakte het bekender met een meldpunt over Oost-Europeanen en inmiddels is het een populair middel geworden.

Voor de SP zijn meldpunten – vaak niet meer dan de mogelijkheid te mailen met een klacht of vermoeden – al langer usance. Van asbest tot arbeidsomstandigheden, van arbeidsverdringing door Oost-Europeanen tot geldverspilling bij ICT-projecten van de rijksoverheid. „Bij ons is een meldpunt geen klaagbank of pamflet zoals bij andere partijen”, zegt voormalig SP-Kamerlid Arda Gerkens. Zij begon vijf jaar geleden een meldpunt om verspilling bij ICT-projecten in kaart te brengen. „Het moest echt een mogelijkheid zijn voor klokkenluiders hun verhaal te doen.”

Er kwamen 350 reacties, onder meer van programmeurs en managers uit de sector. Daaruit volgde een rapport dat daarna een belangrijke rol speelde bij de discussie over dit onderwerp in de Tweede Kamer. Gerkens: „Het is bij ons nooit even een meldpunt openen, bundelen en klaar. Het is het begin van onderzoek.”

Dat is niet met alle meldpunten het geval. Het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen van de PVV heeft ondanks de 46.000 meldingen (volgens de partij zelf) vooralsnog alleen voor controverse gezorgd.

Electoraal was dit meldpunt en de ophef zeker interessant – er volgde een stijging in de peilingen uit – maar inhoudelijk is dat nog onduidelijk. Het meldpunt werd een half jaar geleden ingesteld en de resultaten zouden deze zomer komen. Ze zijn er nog niet. Het bleef ook stil over de in het verleden geopende meldpunten voor vermeende onveilige scholen, de kilometerheffing, vermoedens van corruptie en vriendjespolitiek en straatcriminaliteit.

Ondertussen heeft de PVV een nieuw meldpunt, ditmaal over „zakkenvullende eurocraten”. Het begon vorige week en binnen een paar dagen meldde de partij al 75.000 steunbetuigingen.

Ondanks de kritiek dat meldpunten vooral voor de bühne zouden zijn, heeft met name de PVV wel iets losgemaakt. Het meldpunt is in trek. Maar andere partijen stellen wel dat het middel niet zozeer bedoeld is voor de bühne, wel voor het vergaren van informatie. En het verdiepen van politieke discussies. Neem de niet zo controversiële onderwerpen als ‘Voorrang voor Groen’, waar ondernemers obstakels bij het ‘vergroenen’ van hun productieproces kunnen melden (GroenLinks), of die over ontslagen bij sociale werkplaatsen (PvdA).

En wat Krols meldpunt over geneesmiddelen betreft: hij zegt in ieder geval al geleerd te hebben dat pijnstiller Zaldiar hier 29,90 euro kost en in Spanje 4,95 euro. „Ongelooflijk.”

    • Camil Driessen