Martina wint halve finale op 200 meter - Sedoc valt geblesseerd uit bij hordenlopen

Churandy Martina tussen Antoine Adams en Warren Weir tijdens de halve finale van de 200 meter. Foto AFP / Olivier Morin

Churandy Martina heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de finale op de 200 meter. Hij won de derde halve finale in 20,17 seconde en volgde zo dus het voorbeeld van Usain Bolt en Yohan Blake in de twee halve finales voor hem.

De bocht aan het begin van de race was nog niet helemaal perfect, maar op het rechte stuk schoot hij zijn tegenstanders voorbij en eindigde hij uiteindelijk gemakkelijk als winnaar van de race. Martina kon het zich zelfs permitteren in te houden op de laatste meters. Hij ging over alle drie de halve finales met de vierde tijd naar de finale.

Vier jaar geleden in Beijing eindigde Martina als tweede in de finale van de 200 meter, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij buiten de lijnen van zijn baan had gelopen. De finale in Londen staat morgenavond gepland.

Zondagavond eindigde Martina al als zesde in de finale van de 100 meter. Het koningsnummer werd gewonnen door Bolt.

Martina plaatst zich voor de finale op de 200 meter:

De halve finales van Bolt en Blake:


Sedoc haakt geblesseerd af in halve finale

Gregory Sedoc is op de Olympische Spelen gestrand in de halve finale van de 110 meter horden. De Nederlander gaf kort na de start geblesseerd op. Gisteren was hij met een tijd van 13,52 seconden doorgedrongen tot de halve eindstrijd. Sedoc liep in aanloop naar de Spelen een spierblessure op.

Aries Merritt kwalificeerde zich als snelste voor de finale. De Amerikaan (12,94) bleef als enige onder de dertien seconden. Ook olympisch kampioen Dayron Robles (13,10) en wereldkampioen Jason Richardson (13,13) verzekerden zich van een plaats in de eindstrijd die woensdagavond om 22.15 uur wordt gelopen.

Sedoc verkeert met zijn tragische blessure overigens in goed gezelschap. In de serie viel ook voormalig olympisch kampioen Liu Xiang al geblesseerd uit.

Sedoc valt al na twee stappen uit:

Allyson Felix is voor het eerst in haar carrière olympisch kampioene geworden op de 200 meter. De Amerikaanse, drievoudig wereldkampioene op de dubbele sprintafstand, zegevierde in een tijd van 21,88 seconden. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser, winnares van de 100 meter, moest zich deze keer tevreden stellen met zilver (22,09).

Veronica Campbell-Brown viel buiten de prijzen. De winnares van het goud in Beijing finishte in 22,38 seconden en had daaraan niet voldoende om Carmelita Jeter (22,14) van het brons te houden.

Merritt pakt goud 110 meter horden

Aries Merritt goud gepakt op de 110 meter horden. De 27-jarige Amerikaan klokte een tijd van 12,92 seconden en liet daarmee zijn landgenoot Jason Richardson (13,04) en Hansle Parchment (13,12) uit Jamaica duidelijk achter zich. Titelverdediger Dayron Robles viel geblesseerd uit.

Merritt bleef in de halve finale als enige onder de dertien seconden en deed dat in de eindstrijd nog eens dunnetjes over. Voor de Amerikaan, die bezig is aan een geweldig seizoen, is het zijn eerste grote internationale titel.

    • Niels Posthumus