Martina en Sedoc naar halve finales

China's Liu Xiang holds his leg after suffering an injury during his men's 110m hurdles round 1 heat at the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium August 7, 2012. Liu crashed out of the heats in the 110 metres hurdles at the London Olympics on Tuesday in an echo of his injury-induced withdrawal from the same stage of the Beijing Games four years ago. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT ATHLETICS) REUTERS

Sprinter Churandy Martina (200 meter) en hordenloper Gregory Sedoc starten vandaag in de halve finales.

Londen. Atleet Robert Lathouwers heeft zich niet geplaatst voor de olympische finale op de 800 meter. De 29-jarige Nederlander kwam in zijn halve finale niet verder dan de vijfde plaats. Discuswerper Eric Cadée, die in Londen zijn olympisch debuut maakte, eindigde gisteren als tiende in de finale.

Churandy Martina start vandaag in de halve finales van de 200 meter, zijn favoriete onderdeel. Hij kwalificeerde zich gisteren overtuigend; Martina won zijn serie in een tijd van 20,58 seconden – al was dat slechts de 17de tijd van de 24 halvefinalisten. Bij de Spelen in Peking kwam Martina als tweede over de finish in de finale van de 200 meter, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij op de lijn had gelopen. Usain Bolt (20,39) en Yohan Blake (20,38) plaatsten zich zonder zich bovenmatig in te spannen ook voor de halve finales.

Hordenloper Gregory Sedoc bereikte de halve finales op de 110 meter horden (vanavond). De Nederlander kwam met een tijd van 13,52 in zijn heat als derde over de finish. De Chinese hordeloper Liu Xiang beleefde gisterochtend zijn tweede olympische drama op rij. Nadat hij vier jaar terug in Peking het gastland in nationale rouw dompelde – hij viel toen in de series uit met een ernstige achillespeesblessure – struikelde Liu Xiang in zijn serie in Londen over de eerste horde. De 29-jarige Liu is een sportheld in China sinds hij in 2004 in Athene olympisch kampioen werd. In 2007 veroverde hij in Osaka de wereldtitel. Hij had bij de Spelen in ‘zijn’ Peking – samen met de Chinese basketballer Yao Ming – de nationale ster van de Spelen moeten worden. Maar Liu, die destijds eigenlijk te veel last had van een blessure om te starten, werd door zijn dramatische uitschakeling het symbool van nationaal verdriet.

Bloggers in China reageerden gisterochtend onmiddellijk op zijn val. Zij gaven de gevoelens in eigen land weer met teksten als „Liu, ik wil je bedanken, want je bent sterk en moedig geweest”. Of: „Ik moest huilen toen je viel en ik denk velen met mij.” Op de Chinese sportzender CCTV-5 barstte een van de commentatoren in huilen uit. Hij kon verder geen verslag doen. NRC