Malaise op markt voor kantoren houdt aan

De markt voor kantoren blijft slecht. In het eerste half jaar van 2012 nam het aanbod toe en daalde de vraag, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In de eerste zes maanden kwam er zeven procent meer direct beschikbaar aanbod bij ten opzichte van een jaar eerder. Hierbij ging het vooral om bestaande, oudere kantoorobjecten. Van nieuwbouw was bijna geen sprake, stelt de NVM.

Het aantal objecten nam toe, van bijna 3300 naar ruim 3500. Tegelijkertijd werden minder kantoren verhuurd of verkocht. Het aantal opgenomen vierkante meters daalde met een kwart tot 386 duizend. In totaal is ruim 7,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte op de markt.

De leegstand kwam eind juni op 15,4 procent, tegen 14,5 procent aan het begin van het jaar. Eerder dit jaar tekenden het rijk, provincies, gemeenten en verschillende brancheorganisaties een convenant waarin zij beloofden de leegstand aan te pakken. Oude kantoren moeten worden gesloopt met hulp van een speciaal fonds, het overige lang leegstaande aanbod moet aangepakt worden om verhuurbaar te blijven.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlandse banken voor 80 miljard euro hebben uitgeleend aan eigenaren van commercieel vastgoed. (Novum)