Liever cash dan pin op vakantie

Hoe verder Nederlanders op vakantie gaan, des te meer ze met contant geld afrekenen. Vakantiegangers in eigen land gebruiken zowel cash als een betaalpas. Maar gaan Nederlanders naar een Europese vakantiebestemming of een ander continent, dan wordt er steeds meer contant betaald.

Dat is een van de resultaten van een steekproef door Visa Europe onder 521 Nederlanders.

Meer dan de helft van de ondervraagden die op vakantie met cash afrekent, geeft als reden dat het gemakkelijk is. Een derde betaalt contant wegens het vertrouwde gevoel.

Toeristen betalen volgens de steekproef vooral cash voor dineren en uitgaan (69 procent), gevolgd door winkelen (62 procent), entree (45 procent) en tol (25 procent).

Wie graag veilig betaalt, kiest expliciet voor een pasje. Tijdens vakanties in Nederland of in Europa blijft de pinpas de meest populaire betaalpas. Maar buiten Europa verliest de pinpas terrein aan de creditcard. De pinpas wordt vooral gebruikt voor kleine bedragen, zoals voor shoppen en consumpties. De creditcard dient vooral voor overnachtingen en reserveringen.