Laat ontslag je niet uit het veld slaan

Marian Klein Breteler (58). Was: interim-manager. Plan B: makelaar. Is nu: makelaar.

„Ik was bijna 50 toen mijn bureau voor interim-management in 2003 door de slechte economische situatie failliet ging. Ik kwam in de WW, waar ik zo snel mogelijk weer uit wilde. Bovendien miste ik mijn werk, mijn sociale contacten, ik wilde graag weer met beide benen in de maatschappij staan. Ik solliciteerde op alles wat me aansprak, maar het lukte op die leeftijd niet meer. Ik kreeg te horen dat ik ‘niet voldeed aan het functieprofiel’, dat ik ‘te zwaar was voor de functie’, maar in werkelijkheid bedoelden ze natuurlijk allemaal dat ik te oud was. Tot overmaat van ramp moest ik eerst een jaar werkloos zijn voordat ik in aanmerking kwam voor een reïntegratietraject. Toen heb ik zelf maar het initiatief genomen en ben ik een opleiding tot makelaar gaan volgen. Ik ben een commercieel en dienstverlenend type, dus dat beroep sprak me aan. Inmiddels ben ik zes jaar werkzaam als makelaar op een kantoor in Wateringen. Ik draai een goede omzet, maar helaas ben ik per 1 september weer werkloos. Er is te weinig werk op het kantoor. Het biedt wel weer een kans om als aankoopmakelaar en vastgoedadviseur zelfstandig aan de slag te gaan. Ondanks dat de markt op dit moment niet optimaal is, vertrouw ik erop dat ik wel bezig blijf. In loondienst kan ik het uiteraard wel vergeten. Ik ga dus niet bij de pakken neer zitten. Mijn advies voor mensen die worden bedreigd met ontslag: buit je sterke kanten uit, laat je niet uit het veld slaan. Opnieuw beginnen is ook een mentaliteitskwestie.”