Kortkolom buitenland

Wit-Rusland weert alle Zweedse diplomaten

Stockholm/Minsk. Wit-Rusland heeft alle resterende Zweedse diplomaten het land uitgezet, nadat het vorige week al de ambassadeur had uitgewezen. Zweden is een fel criticus van het Wit-Russische regime. Enkele weken geleden dropte een Zweedse pr-firma teddybeertjes met leuzen tegen de Wit-Russische leider Loekasjenko boven het land. Dit kan de reden zijn voor de uitzetting van de Zweedse ambassadeur. Stockholm reageerde door twee Wit-Russische diplomaten uit te zetten. Dat was weer aanleiding voor Minsk voor de stappen van vandaag. De diplomatieke betrekkingen zijn „niet volledig verbroken”, aldus Minsk. (Reuters)

Afghaanse minister van Defensie weg na ‘slapte’

KABUL. Enkele dagen na een motie van wantrouwen van het Afghaanse parlement, is minister van Defensie Abdul Rahim Wardak gisteren opgestapt. Wardak speelde een belangrijke rol bij de overdracht van de veiligheidstaken van de internationale troepenmacht naar de Afghaanse strijdkrachten. Het parlement uitte vorige week scherpe kritiek op de minister, en zijn collega van Binnenlandse Zaken, om de ‘slappe’ wijze waarop zij reageren op aanvallen op Afghanistan vanuit Pakistan. (AP)

Schutter Congreslid VS krijgt levenslang

Tucson. De verdachte van een schietpartij waarbij een Amerikaans Congreslid ernstig hersenletsel opliep heeft schuld bekend. Jared Lee Loughner (23) voorkomt de doodstraf met zijn bekentenis en krijgt levenslang. In januari vorig jaar vermoordde Loughner zes aanwezigen op een publieke bijeenkomst in Tucson, Arizona, en verwondde dertien anderen, onder wie Gabrielle Giffords, toen een rijzende ster bij de Democraten. Ze heeft de politiek verlaten. Loughner werd in de gevangenis behandeld voor schizofrenie. (AP)

Hof Pakistan pakt ook nieuwe premier aan

Islamabad. Het hoogoplopende conflict tussen de Pakistaanse regering en het Hooggerechtshof over onderzoek naar het corruptieverleden van president Zardari krijgt een vervolg. De pas aangetreden premier Raja Pervez Ashraf moet nog deze maand voor het Hof verschijnen om uit te leggen waarom hij Zwitserland niet vraagt om opheldering over geheime bankrekeningen van Zardari. Eerder weigerde zijn voorganger, premier Gilani, dat te doen. Wegens minachting van de rechterlijke macht moest hij daarom twee maanden geleden vertrekken. (Reuters)

Texas executeert zwakbegaafde man

Huntsville. Texas heeft gisteren een zwakbegaafde man geëxecuteerd nadat het Hooggerechtshof zijn beroep had afgewezen. Bij een test in 2004 had Marvin Wilson (54) een IQ van 61, wat wijst op een lichte verstandelijke beperking. Het Hof bepaalde in 2002 dat mensen met een verstandelijke beperking zijn uitgesloten van de doodstraf, maar de staten stellen de criteria. Wilson scoorde hoger op andere testen en zou intelligentie hebben getoond in zijn criminele leven voorafgaand aan de moord op een politie-informant. (AP)

Tien doden gemeld bij aanvallen VS in Jemen

Sana’a. Bij aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes zijn gisteren tien militanten van de regionale Al-Qaeda-organisatie gedood, zo hebben Jemenitische functionarissen en het staatspersbureau gemeld. Er zijn geen onafhankelijke berichten over de aanvallen. De VS beschouwen deze sunnitische extremistische groep als de gevaarlijkste Al-Qaeda-organisatie. (AP)