Kortkolom binnenland

Diplomaat Jochems op NAVO-post Afghanistan

Brussel. De Nederlandse diplomaat Maurits Jochems wordt de nieuwe civiel vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan. Dat heeft de NAVO gisteren bekendgemaakt. Jochems wordt de vertegenwoordiger in Afghanistan van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Hij gaat samen met de militaire commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan, de Amerikaan John Allen, het politieke en civiele beleid in Afghanistan bepalen. De NAVO wil haar troepen in 2014 terugtrekken uit Afghanistan. Het wordt Jochems’ taak daarover afspraken te maken met de Afghaanse autoriteiten. Jochems is nu de Nederlandse ambassadeur in Estland. Hij volgt de Brit Simon Gass op. (Novum)

Brand verwoest disco De Jelleboog op Texel

Den Burg. Een brand heeft vannacht discotheek De Jelleboog in Den Burg op Texel verwoest. Er waren geen mensen aanwezig in de disco. Ook een naastgelegen pizzeria brandde af, meldde de politie. Woningen in een straal van vijftig meter rond de brand zijn ontruimd. De brand ontstond rond 02.30 uur, om 09.30 uur vanochtend werd het sein brand meester gegeven. Bij de brand zijn twee brandweerlieden lichtgewond geraakt. Ze zijn ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. (Novum)

Vliegveld Eelde mag definitief verlengen

Groningen. De verlenging van de start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde mag doorgaan, ondanks de aanwezigheid van beschermde vleermuizen, buizerds en kikkers. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. In 2009 verleende minister Verburg (Natuur, CDA) toestemming voor de verlenging. De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde en verschillende milieuorganisaties maakten bezwaar. Zij stellen dat de luchthaven niet genoeg doet om de verschillende diersoorten in stand te houden. Zowel Verburg als de rechtbank vond het bezwaar eerder ongegrond. Het vliegveld legt onder meer een vleermuizenkelder aan en plant bomen om nieuwe vliegroutes voor de vleermuizen te creëren. (Novum)

Giftige alg in Zeeuwse kreek aangetroffen

Zierikzee. Rijkswaterstaat heeft na het nemen van monsters, de giftige alg dinoflagellaat aangetroffen in de Ouwerkerkse Kreek (Schouwen-Duiveland). Vorige week overleed een hond die in de kreek had gezwommen. In de maag van het dier werd de alg aangetroffen. Inmiddels is een zwemverbod van kracht voor de kreek. (Novum)

Cel voor fotograferende pyromaan uit Assen

Assen. Een fotograaf van een Drentse nieuwssite is veroordeeld tot vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk cel, voor brandstichting. De man stichtte brand in afvalcontainers en een leegstaande garage in Assen en keerde vervolgens terug om foto’s te maken van de branden voor de site 112drenthe.net. Er was vijf maanden cel geëist, plus vijftien maanden voorwaardelijk. De rechter vond dat gezien de ernst van de feiten niet zwaar genoeg. (Novum)

Duitse man gedood bij groot ongeluk op A12

Rotterdam. Op de A12 heeft gistermiddag een groot ongeluk plaatsgevonden waarbij een dode viel. Het ongeluk vond plaats tussen knooppunt Grijsoord en Waterberg. Een vrachtwagen reed door de middenberm en kwam op de andere weghelft terecht. Meerdere voertuigen werden geraakt. Het dodelijke slachtoffer, een 25-jarige man uit Dortmund, zat in een van de auto’s die werden aangereden. (Novum)