Kijktips

Film

Simon (Eddy Terstall, 2004, NL).

Alom gewaardeerde, met drie Gouden Kalveren (o.m. voor de beste speelfilm) bekroonde tragikomedie over doodgaan én over de vriendschap tussen een Gooise tandarts (Marcel Hensema) en een Amsterdamse vrije jongen die kanker krijgt (Cees Geel in de rol van zijn leven). Film gaat misschien de geschiedenis in als de eerste Nederlandse speelfilm over liefst drie Hollandse ideële exportproducten: euthanasie, homohuwelijk en softdrugs. Ned.3, 20.25-22.10u.

Informatief

ZDFzoom: Giftiges Licht – Die dunkle Seite des Sparlamps.

Bij het kapotvallen van een spaarlamp kan een gevaarlijke hoeveelheid van het hooggiftige kwik vrijkomen. Al een kleine hoeveelheid daarvan tast de hersenen aan. Chemicus Gary Zörner ontraadt daarom het gebruik van deze lampen. Bovendien komen veel van die lampen uit Chinese fabrieken waar zich al meerdere gevallen van kwikvergiftiging zouden hebben voorgedaan. Alexandra Pfeil gaat uitzoeken of Chinese arbeiders vergiftigd worden bij het produceren van artikelen voor Europese merken die hier goede sier maken met hun zogenaamd milieuvriendelijke lampen. Ze doet daarbij een beangstigende ontdekking.ZDF, 22.45-23.15u.

Sport

Olympics: Highlights in 3D.

Driedimensionale beelden van de hoogtepunten van deze dag op de Olympische Spelen. Alleen te zien in ‘side-by-side’ 3D. BBC HD, 00.00-00.55u.

Radio

JazzLive: Dave Douglas Quintet.

Opname uit 2009 in het Bimhuis van de veelzijdige trompettist Dave Douglas, die alles speelt van Webern tot klezmer tot hardbop. Op deze registratie speelt hij met zijn quintet, dat bestaat uit Donnie McCaslin (tenorsax), Uri Caine (piano), Matt Penman (bas) en Clarence Penn (drums). Radio 6, 23.02-01.00u.