Kan de regering van Curaçao nu echt vertrekken?

Nederland wil Curaçao dwingen te bezuinigen. Maar dat wordt moeilijk als politici op het eiland het nergens over eens zijn.

Verslaggever

Willemstad. Zelfs over het ontbinden van de regering kunnen ze het op Curaçao niet eens worden. Het kabinet nam vrijdag ontslag, maar dat is voor de oppositie niet genoeg. Daarom willen parlementariërs met een motie van wantrouwen tegen alle ministers het demissionaire kabinet per direct naar huis sturen. Een interim-regering zou het eiland dan moeten leiden tot aan de verkiezingen, die gepland staan op 19 oktober.

„We kunnen deze schoften niet langer het land laten besturen”, zegt oppositieleider Emily de Jongh-Elhage van de PAR, in haar knalgeel geschilderde partijkantoor. „Ze begonnen 22 maanden geleden in een nieuw land, met een uitstekende uitgangspositie.” Op 10 oktober 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan en werd Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland nam het leeuwendeel van de staatsschuld over. De Jongh-Elhage: „Na wat ze in die periode aan financiële en morele schade hebben aangericht, is het onverantwoord ze nog langer te laten zitten. Deze corrupte bende is tot alles in staat”, zegt De Jongh-Elhage over de coalitie onder leiding van premier Gerrit Schotte. Vanaf zijn aantreden zijn er vragen over zijn financiële wandel en speculaties over banden met de maffia. Ook aan de integriteit van een aantal van zijn ministers wordt getwijfeld.

Vrijdag diende premier Schotte het ontslag in van zijn kabinet en ontbond hij meteen ook de Staten, het 21-koppige parlement van Curaçao. Zonder dat met diezelfde Staten te overleggen. Op die manier dwarsboomde de premier handig een plannetje van de oppositie om zonder verkiezingen een nieuwe regering te vormen.

Vorige week trokken twee leden van de coalitie namelijk hun steun aan het kabinet in. Daarmee verloor premier Schotte zijn minimale meerderheid van elf zetels en kon de oppositie met de overlopers een blok vormen. Naast de traditionele regeringspartij PAR bestaat die nu uit vijf eenmansfracties. Donderdag kwamen zij bijeen om plannen te smeden om zonder verkiezingen de regering over te nemen, vertelt De Jongh-Elhage. Toen dat mislukte, omdat Schotte de oppositie vóór was met de ontbinding van het parlement, werden de moties opgesteld.

Volgens de oppositieleidster moet koste wat het kost voorkomen worden dat Schotte blijft regeren, al is het demissionair. Volgens haar is het begrotingstekort sinds het ingrijpen van Nederland vorige maand* alweer dramatisch opgelopen. „En we kunnen ze niet vertrouwen met de organisatie van de verkiezingen.” De woorden fraude en manipulatie gonzen over het eiland.

Praktisch is het sowieso de vraag hoe de verkiezingen over twee maanden georganiseerd gaan worden. Het waarnemend hoofd van het stembureau is door deze regering weggestuurd en niet vervangen.

Het plan van de oppositie om een motie van wantrouwen in te dienen tegen alle ministers is slecht gevallen bij de zittende coalitie. „Het is een verkapte staatsgreep”, zegt Amerigo Thodé. Hij is de fractievoorzitter van de MFK-partij van Schotte. „De regering is al demissionair, die kan niet nog een keer ontslagen worden.”

Vandaag zouden de Staten na reces voor het eerst weer bijeenkomen. De curatele waaronder Nederland het eiland plaatste, was geen aanleiding de vakantie te onderbreken en stond ook nu niet op de agenda. Net zomin als de politieke impasse. Het debat zou gaan over de veiligheidsdienst van Curaçao. Maar gisteren verraste de minderheidscoalitie vriend en vijand opnieuw. De voorzitter van het parlement blies het debat zonder opgaaf van reden af. Het motief is duidelijk: zonder vergadering geen moties.

    • Emilie van Outeren