John Guidetti is niet te vervangen

Feyenoord werd gisteravond uitgeschakeld door Dinamo Kiev, terwijl de ploeg grote kansen kreeg. Het gemis van de vertrokken Zweedse spits John Guidetti was voelbaar.

Kelvin Leerdam troost Ruben Schaken (links) na de uitschakeling van Feyenoord in de voorronde Champions League. Rechts Lex Immers.
Kelvin Leerdam troost Ruben Schaken (links) na de uitschakeling van Feyenoord in de voorronde Champions League. Rechts Lex Immers. Foto AP

Hoe vervang je een fenomeen? Het ligt er aan welk fenomeen.

Dinamo Kiev moet het sinds dit seizoen stellen zonder de gestopte Oekraïense superster Andrei Sjevtsjenko. Maar over het gemis van de 35-jarige spits – die met name het afgelopen jaar op zijn tandvlees liep en zich klaarstoomt voor een politieke carrière – zullen in Kiev weinig mensen treuren. Gisteren schakelde Dinamo routinematig Feyenoord uit in de voorlaatste voorronde van de Champions League en zo deed de Oekraïense miljoenenformatie wat het moest doen.

Nee, dan de leemte die wonderboy John Guidetti achter heeft gelaten bij Feyenoord. In het eerste officiële duel in de Kuip sinds het vertrek van de Zweedse huurling – deze zomer teruggeroepen door zijn Engelse werkgever Manchester City – was de loodzware erfenis van de krachtige tienerspits meteen het verhaal van de avond. Met weemoed zal de komende weken – maanden? – worden teruggedacht aan de aanjager in de kleedkamer en talisman van het Legioen. Hij is niet meer in Rotterdam en Rotterdam heeft het daar moeilijk mee.

Feyenoord slaagde er gisteren niet in de laatste voorronde te halen en dat kwam vooral doordat de spelers enorme kansen misten. De ploeg van trainer Ronald Koeman dreef het eigen publiek tot wanhoop toen het er maar niet in slaagde het ene, noodzakelijke doelpunt te maken na de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd in Oekraïne.

Vooral de voorhoede van Feyenoord miste scherpte in de Kuip, waar een sfeer hing van ouderwetse Europa-Cupavonden. Spannend tot het eind, maar het legioen keerde teleurgesteld huiswaarts. In de laatste minuut maakte de Nigeriaanse Kiev-spits Ideye Brown het enige doelpunt van de wedstrijd. Op dat moment was de hoop op een Rotterdamse stunt vervlogen – zo slordig was Feyenoord met zijn kansen omgesprongen. En dus was het in Rotterdam-Zuid ‘Guidetti voor en Guidetti na’ – en vast niet voor het laatst.

Guidetti bracht de stadionclub vorig seizoen tot aan de poorten van de Champions League. Met twintig doelpunten in 23 competitiewedstrijden had hij een heel groot aandeel in het behalen van de tweede plaats in de eredivisie. En er valt heel wat te zeggen voor de hypothese dat de Zweedse spits Feyenoord in elk geval door deze voorlaatste voorronde had kunnen slepen. Zo groot waren de kansen, die Guidetti met het vuur in zijn schoenen ongetwijfeld had afgemaakt. „Ja, als-als”, sprak zijn opvolger Guyon Fernandez na de wedstrijd.

Onder de ogen van de voormalige topspitsen Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay (tegenwoordig spitsentrainer) en Peter Houtman (als altijd stadionomroeper) speelde Feyenoord gisteravond, in tegenstelling tot vorige week in Kiev, weer met een centrumspits. Fernandez stond in de punt van de aanval naast de vleugelaanvallers Sekou Cissé en Ruben Schaken. Alle drie misten zij in de eerste helft opgelegde doelkansen.

„Ik heb hier niet echt woorden voor”, sprak Fernandez na afloop. Maar om nu weer te gaan mijmeren over Guidetti: „Ik heb daar niet zo heel veel aan. En het publiek denk ik ook niet.” Guidetti is weg en daar moet Feyenoord mee omgaan. Bovendien, zegt Fernandez: „Je krijgt wel mogelijkheden tegen Dinamo Kiev en je kunt wel voetballen tegen ze. Dat zijn dingen die ik niet echt had verwacht. Daarin zijn we verder dan we dachten.”

Aanvoerder Stefan de Vrij had gisteravond „niet speciaal aan John gedacht”. Maar terwijl Feyenoord goede hoop heeft binnenkort de centrale verdediger Joris Mathijsen te kunnen overnemen van de noodlijdende Spaanse club Málaga, benadrukte De Vrij het grootste gebrek in de huidige selectie. „Het zou wel lekker zijn een spits te hebben die er één inschiet. Dat is het enige wat ontbreekt.”

Schaken, die van vlakbij op de vuisten van de uitstekende negentienjarige Dinamo-keeper Maxim Koval kopte, stelde onomwonden dat Feyenoord ‘een Guidetti’ mist. „Heel erg. Dat werd vandaag wel blootgelegd, eerlijk is eerlijk. We hebben goede spitsen, maar ze hebben het even niet. Als je ze niet maakt dan gaat de club kijken wat ze verder kunnen doen. Ik denk dat je niet kan ontkennen dat er een echte goalgetter nodig is. Dat is een feit. Dat is alleen maar goed voor de concurrentie, maakt de andere spitsen scherp.”

Makaay stelde eind vorige maand in Voetbal International dat Feyenoord geen spitsenprobleem heeft. „We hebben drie verschillende soorten spitsen en ook nog eens een paar snelle spelers op de flanken, dus ik zie het probleem niet.” In hetzelfde verhaal vroegen Fernandez, Anass Achahbar en Mitchell te Vrede om geduld. „Geef ons nou die kans en die goals komen vanzelf wel”, stelde Fernandez.

Met de financiële mogelijkheden die Feyenoord heeft zou het aantrekken van een spits van het kaliber Guidetti – opnieuw – een toevalstreffer moeten zijn. Zoveel geluk heeft niemand. En de kans dat de Zweedse spits terugkeert naar Rotterdam is „niet reëel”, stelde Koeman eerder in VI. De Feyenoord-trainer was een speler als Guidetti niet eerder tegengekomen in zijn lange loopbaan, zo zei hij. „Echt een fenomeen.” En een fenomeen is onvervangbaar.