ING Groep voelt crisis en ziet winst met bijna kwart afnemen

Deze zomer werd van enkele Nederlandse banken, waaronder ING, door Moody's de kredietstatus verlaagd. Foto NRC / Rien Zilvold

ING Groep heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 22,3 procent minder winst behaald. De bank en verzekeraar noemt de winst vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers echter “solide” in deze “onzekere tijden”, met de toenemende crisis in Europa en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten.

De winst kwam uit op 1,17 miljard euro, tegen 1,51 miljard euro een jaar eerder. De daling werd veroorzaakt door afschrijvingen op dubieuze debiteuren en voorzieningen om risico’s te verminderen op beleggingen in bijvoorbeeld Spanje, zo meldt Novum.

De onderliggende winst bij de banktak daalde met 13,1 procent naar 995 miljoen euro. ING als verzekeraar zag de winst met ruim de helft inzakken naar 229 miljoen euro.

ING Groep keert over het eerste halfjaar geen dividend uit aan aandeelhouders om zich te kunnen concentreren op de versterking van “kapitaal, liquiditeit en financiering”. In het afgelopen kwartaal verbeterde de kapitaalpositie van de bank naar een core-tier-1-ratio van 11,1 procent. De kapitaaldekkingsratio van de verzekeraar steeg naar 240 procent.