ING bouwt risico’s in Spanje snel af

ING probeert de risico’s die de bank-verzekeraar loopt terug te brengen. Vooral in Spanje is fors gesnoeid, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

De winst van ING is in het afgelopen kwartaal met bijna een kwart gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal van 2011. Door de Europese schuldencrisis en de slechte economische omstandigheden daalde de winst met 22,3 procent tot 1,17 miljard euro.

Dat maakte de bank-verzekeraar vandaag bekend. In het tweede kwartaal van vorig maakte het concern nog een winst van 1,5 miljard euro. In een reactie op de resultaten meldde ING-topman Jan Hommen dat ING in het afgelopen kwartaal hard heeft gewerkt om de risico’s die de bank loopt terug te brengen.

Zo verkocht ING verschillende aan Spanje gerelateerde effecten, om de blootstelling op dat land te verkleinen. In totaal heeft ING nog voor een bedrag van 34,9 miljard euro uitstaan in Spanje. Daar staat nog wel opgehaald spaargeld in Spanje tegenover, waardoor de zogeheten netto exposure van ING op Spanje uitkomt op 12,3 miljard euro. Eind 2010 bedroeg dat nog 27.5 miljard euro. Ook schreef ING het afgelopen kwartaal nog eens 187 miljoen euro af op Griekse staatsobligaties.

Topman Hommen bestempelde de resultaten ondanks de gedaalde winst als „solide”. De financiële stabiliteit van het bedrijf heeft volgens hem in deze onzekere tijden de „hoogste prioriteit”. De kapitaalratio van de bank, die laat zien hoe solide een bank is, steeg naar 11,1 procent. Dit percentage in een maatstaaf waarbij het kernkapitaal van de bank wordt afgezet tegen de uitstaande leningen (risico gewogen activa).

De economische malaise wordt zichtbaar in de post voorzieningen voor slechte leningen die de bank rapporteert. Deze post steeg in het afgelopen kwartaal naar 541 miljoen euro. In het tweede kwartaal van vorig jaar was dat nog 304 miljoen euro. De grootste voorziening werd genomen op de financiering van commercieel vastgoed. Deze markt staat zwaar onder druk door de economische situatie. Veel kantoren staan leeg, waardoor vastgoedbedrijven veel minder inkomsten hebben.

ING zal over de eerste helft van 2012 geen interim-dividend betalen. Het concern geeft de voorkeur aan het terugbetalen van de staatssteun. ING moet nog 4,5 miljard euro terugbetalen, dat is inclusief een premie van 1,5 miljard euro.

ING kreeg in oktober 2008 voor 10 miljard aan staatssteun. Een paar maanden later volgde er nog een steunoperatie van de overheid. Aan deze steun werd de voorwaarde verbonden dat ING kleiner moest worden. ING heeft inmiddels verschillende onderdelen verkocht. De bank en verzekeringsactiviteiten worden gesplitst. De bedoeling is dat de Europese verzekeringsactiviteiten naar de beurs gaan. De verzekeringsactiviteiten in Azië staan te koop.