Hughes leerde de Britten beeldende kunst waarderen

Kunstcriticus Robert Hughes is op 74-jarige leeftijd overleden.

Rotterdam. De eergisteren overleden Robert Hughes was een erudiete Australiër die de wereld op een andere manier naar moderne kunst liet kijken. Hele generaties Britten en Amerikanen hebben hun liefde voor beeldende kunst te danken aan de kunstcriticus, onder meer door het BBC-programma The Shock of the New. Hughes was grappig, scherp en gepassioneerd. Hij bezocht kunstfeestjes met een kaketoe op zijn schouder. Hij was niet bang om de kunstenaars met grote namen neer te sabelen. Andy Warhol had volgens hem niets interessants te vertellen. Jeff Koons was een charlatan en Damien Hirst een piraat die zich louter met bluf een positie in de kunstwereld had verworven. Hughes schreef ook de internationale bestseller The Fatal Shore. In 1999 veroorzaakte Hughes in Australië een auto-ongeluk dat hem bijna het leven kostte. Het autowrak stelde hij drie jaar later tentoon, tijdens een kunstfestival in Perth. nrc