Hughes leerde de Britten beeldende kunst waarderen

(FILES) This file photo taken on November 1, 1999 shows Australian author and art critic Robert Hughes arguing in Sydney the case for the "YES" vote at the final rally for the Republic before the November 1999 referendum. Influential Australian art critic, historian and writer Robert Hughes has died aged 74 in New York after a long illness, a statement from family said on August 7, 2012. Hughes, whom the New York Times once proclaimed the world's most famous art critic, died at the Calvary Hospital in the Bronx. AFP PHOTO / FILES / David HANCOCK AFP

Kunstcriticus Robert Hughes is op 74-jarige leeftijd overleden.

Rotterdam. De eergisteren overleden Robert Hughes was een erudiete Australiër die de wereld op een andere manier naar moderne kunst liet kijken. Hele generaties Britten en Amerikanen hebben hun liefde voor beeldende kunst te danken aan de kunstcriticus, onder meer door het BBC-programma The Shock of the New. Hughes was grappig, scherp en gepassioneerd. Hij bezocht kunstfeestjes met een kaketoe op zijn schouder. Hij was niet bang om de kunstenaars met grote namen neer te sabelen. Andy Warhol had volgens hem niets interessants te vertellen. Jeff Koons was een charlatan en Damien Hirst een piraat die zich louter met bluf een positie in de kunstwereld had verworven. Hughes schreef ook de internationale bestseller The Fatal Shore. In 1999 veroorzaakte Hughes in Australië een auto-ongeluk dat hem bijna het leven kostte. Het autowrak stelde hij drie jaar later tentoon, tijdens een kunstfestival in Perth. nrc