Homorechten worden politiek thema in Duitsland

Homoseksuele stellen moeten voor de fiscus gelijk zijn, vindt een groep CDU-parlementariërs. Het voorstel oogst bijval en veel verzet.

De Duitse bisschoppen hebben nog niet gezegd of ze er, net als hun Franse geloofsgenoten, volgende week tegen gaan bidden. Maar het voorstel, gisteren, van een groep CDU-leden in de Bondsdag om homoseksuele partners fiscaal net zo te behandelen als heteroseksuele echtparen en daarmee het laatste restje ongelijkheid weg te nemen, heeft meteen veel tegengas gekregen. Ook het kabinet is verdeeld.

Goed idee, zei Kristina Schröder. Zij is minister voor Familie, Senioren, Vrouwen en Jeugd en schaarde zich achter het appèl van haar partijgenoten. Dit komt „op het juiste moment, want in de lesbische en homo- levenspartnerschappen nemen mensen duurzaam verantwoordelijkheid voor elkaar. Zij leven daarmee conservatieve waarden na”, zei zij tegen de Süddeutsche Zeitung.

Vicekanselier Rösler en minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger, beiden van de liberale FDP, vielen haar bij. Maar binnen de CDU en vooral in haar conservatieve zusterpartij CSU woedt een cultuurstrijd. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) trapte op de rem. Hij liet via een woordvoerder weten dat het voorstel voorbarig is en wil wachten op een uitspraak hierover van het Constitutionele Hof in Karlsruhe.

Dat heeft vorige week in een verwante zaak de grondwettelijke bepaling dat het huwelijk en het gezin speciale beperking genieten van de staat, ruim geïnterpreteerd. Een homoseksuele ambtenaar met een geregistreerd partnerschap had beroep aangetekend tegen het feit dat alleen getrouwde werknemers een bepaalde toeslag kregen.

Het hof stelde hem in het gelijk. Dat was voor de groep Bondsdagleden van de CDU aanleiding voor hun oproep. Sinds 2001 kunnen homoseksuele stellen een geregistreerd partnerschap sluiten. Dat biedt niet dezelfde fiscale rechten als een huwelijk tussen man en vrouw, omdat die samen aangifte kunnen doen en daardoor minder belasting betalen.

„Het is niet aanvaardbaar dat beleidsmakers [...] herhaaldelijk door het federale Constitutionele hof wordt opgedragen deze ongelijke behandeling af te schaffen”, schreven de 13 ondertekenaars van de oproep. Zij willen de zaak na het zomerreces aan de orde stellen in de fractie.

De linkse oppositie en de FDP pleiten hier al jaren voor, en een aantal CDU-prominenten heeft zich aangesloten bij de oproep. Bondskanselier Merkel heeft nog niet gereageerd.

Met name de CSU is fel tegen. Gerda Hasselfeldt, fractieleider van de CSU, wil het onderscheid met een heteroseksueel huwelijk handhaven, omdat een homoseksuele relatie „niet fundamenteel op het doorgeven van leven is gericht”.

Zo wordt gelijkberechtiging van homoseksuelen nu ook in Duitsland een politiek thema. In Frankrijk wil president Hollande volgend jaar het homohuwelijk mogelijk maken. De Franse bisschoppen willen daar volgende week gebeden tegen uitspreken, bij gelegenheid van Maria Hemelvaart, in een nieuwe versie van het katholieke ‘gebed voor Frankrijk’. In de VS heeft president Obama in mei gezegd vóór het homohuwelijk te zijn. Zijn Republikeinse rivaal Romney is tegen.