Opinie

Hoe sta je er zelf in wat je vandaag gedaan hebt?

Mart Smeets ondervraagt Epke Zonderland in London Late Night.
Mart Smeets ondervraagt Epke Zonderland in London Late Night.

Het winnen van een medaille op de Olympische Spelen heeft voordelen maar ook een knap rottige keerzijde. Voor je het weet zit je ’s avonds tegenover Mart Smeets in zijn praatprogramma London Late Night. En dan krijg je zo’n enorme hoeveelheid onnozele vragen te verwerken dat je ook als geharnaste sporter alsnog wordt gevloerd.

De vragen van Smeets (zonder autocue) zijn opvallend vaak identiek, blijkt na een tijdje turven. Ze gaan weinig over sport – dat zou namelijk serieuze journalistieke voorbereiding vergen – maar vooral over Het Gevoel. Bij deze, voor onze olympische abonnees, een representatieve selectie. Wees gewaarschuwd.

Aan Ranomi Kromowidjojo (gouden zwemster): „Kan je het aan? Is het gek? Is het moeilijk? Zweef je? Loop je? En een hele gekke vraag: heb je geslapen?”

Aan Dorian van Rijsselberghe (gouden windsurfer): „Ben je al afgeleefd?”

Aan Claudia Belderbos (bronzen roeister): „Wat voel je in zo’n race? Ga je als ploeg samen ontbijten? Is pijn lekker? Hoe vier je brons, ga je lopen hossen?”

Aan Henk Grol (bronzen judoka): „Ben jij een piekeraar? Is er ergens een moment geweest dat je rust gekregen hebt? Ben je nu op geestelijk? Zit het in je kop te suizen? Kun je gemakkelijk slapen?”

Aan Céline van Gerner (turnster en finalist in de meerkamp): „Hoe sta je er zelf in wat je vandaag gedaan hebt? Usain Bolt is een hele gekke man eigenlijk, vind je hem leuk?”

Aan Edith Bosch (bronzen judoka): „Jij hebt de hel wel van heel dichtbij gezien, denk ik? Definieer je dag eens? Hoe laat stond je vanochtend op? Was je nerveus? Heb je ontbeten? Wilde je iemand zien? Heb je tegen iemand gepraat? Heb je je fysio vanmorgen goedemorgen gezegd? Moet er überhaupt iemand iets tegen je zeggen of schiet je ze dan gewoon neer? Heb je gejankt? Heb je gevloekt?”

Aan Roel Braas en Mathijs Vellenga (roeiers): „Doet het pijn zo’n middagje? Heb je gepraat met mensen ofzo?’’

Aan Bas Verwijlen (schermer): „Ben jij een nette rotzak? Hoe kom je dan verder de dag door want je wil verder eigenlijk niemand zien?”

Aan Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Jur Vrieling (zilveren ruiters): „Wie heeft de grootste mond van jullie? Hebben jullie ooit zo’n spannend moment meegemaakt?”

Aan Pieter-Jan Postma (zeiler): „Heb je geslapen vannacht?”

En dan was er gisteravond weer een „heerlijke uitzending” rechtstreeks „uit die gekke grote stad”. Hoofdgast was gouden turner Epke Zonderland, mogelijk de grootste Nederlandse sportman ooit. „Ben je rustig? Had je muziek op? Wat voor muziek? Dan kom je die zaal in, moet je dan slikken? Nou wil ik één ding weten, dat is misschien een gekke vraag…” (etc)

Kromowidjojo heeft inmiddels tegenover Radio 538 verzucht opgelucht te zijn dat de grootste beproeving in Londen achter de rug is. „Het ergste zit erop”, zei ze. De zwemkampioen doelde op de ondervraging door Mart Smeets.

Marcel Haenen vervangt deze week Hans Beerekamp.