Gouden plakken, gouden brievenbussen

Royal Mail heeft het maar druk. Het Britse postbedrijf beloofde voor de Spelen dat ze als een Britse sporter een gouden medaille zou winnen, er nog dezelfde dag een postzegel met diens afbeelding zou worden gedrukt. Zelfs op zondag. En in de woonplaats van de medaillewinnaar zou een brievenbus goud worden geschilderd.

Gouden brievenbus

Gouden brievenbus. Foto Royal MailGouden brievenbus. Foto Royal Mail

De stand (7.45 Engelse tijd): 21 gouden brievenbussen. Maar er zijn toch 22 gouden plakken? Ja: maar Royal Mail stuitte op een grappig, typisch Brits probleem. Dressuurruiter Carl Hester komt uit Sark, een van de Kanaaleilanden. En die zijn weliswaar Brits kroonbezit, maar geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Sark heeft een eigen ‘regering’ en eigen posterijen. Hester leerde er rijden omdat auto’s op Sark niet zijn toegestaan, en hij dus per ezel of pony naar de dorpswinkel ging.

Britse dressuurruiters op postzegel

Britse dressuurruiters op postzegelBritse dressuurruiters op postzegel

Royal Mail mailde gisteren:

,,Guernsey Post is onafhankelijk van Royal Mail. Maar vooruitlopend op het dressuursucces, hebben we vanochtend een potje goudverf naar Guernsey Post gestuurd, zodat ze een brievenbus kunnen verven in Sark om Carls overwinning te vieren. Ze hebben beloofd dat te doen.”

Ook leuk detail. Sark, 600 inwoners, heeft maar één (1!) brievenbus. En die wordt dus vandaag (als de post zijn belofte van bezorging binnen een dag weet waar te maken) geverfd.

De brievenbusactie blijkt populair, in Sheffield zijn ze volgens de lokale krant zelfs een toeristische attractie. En toen het misging, uitte wielrenster Laura Trott onmiddellijk haar teleurstelling:

    • Titia Ketelaar