GroenLinks wil boetes en prijsplafond als aanpak te dure medicijnen

GroenLinks wil farmaceuten die teveel geld vragen voor hun medicijnen door de EU beboet zien. Ook moet de overheid een prijsplafond invoeren.

De partij komt vandaag met een driepuntenplan naar aanleiding van de berichtgeving over de hoge medicijnkosten en oneerlijke concurrentie. De producenten moeten transparanter te werk gaan: duidelijk moet zijn wat het kost om een medicijn te maken en wat de noodzaak van het product is.

Door boetes op te leggen wanneer fabrikanten in de fout gaan, moet de concurrentie op de markt vergroot worden. GroenLinks denkt aan sancties die zo hoog als 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf kunnen zijn.

“We moeten mensen beter maken, niet de kas van farmaceuten onnodig spekken. De medicijngebruiker weer voorop komen te staan. Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren.” - GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De discussie over (te) dure medicatie laaide weer op nadat het College voor Zorgverzekeringen eind juli liet weten dure medicijnen voor drie zeldzame ziektes uit het basispakket te willen halen. De kosten zouden niet opwegen tegen de verwachte resultaten.

    • Jules Seegers