Gefeliciteerd met je verjaardag, NS

De Nederlandse Spoorwegen zijn jarig. Op 8 augustus 1837, vandaag exact 175 jaar geleden, werd één van de voorgangers van NS, de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (HSM), in Amsterdam opgericht. De NS viert dit feestje ‘met vertraging’, omdat de eerste Nederlandse trein pas twee jaar later reed. In 2014 pas écht feest dus.

De NS vertelt ons vandaag toch graag even waar ze vandaan komen:

“De oprichting van de HSM was een particulier initiatief van drie Amsterdammers; de heren Brade (ingenieur), Serrurier en le Chevalier (Amsterdamse kooplieden). Koning Willem I verleende een concessie voor de spoorlijn die uiteindelijk vanaf Haarlem door zou gaan naar Rotterdam (1845). Na de oprichting van de HSM was zo’ twee jaar nodig voor de eerste treinrit van Amsterdam naar Haarlem in 1839. De aanleg van de eerste spoorlijn was namelijk een grote uitdaging vanwege het vele water, moeras en veen in dit laag liggende deel van Nederland. Dit vroeg om veel bruggen en de nodige techniek. Aanvankelijk bestond er onder sommige groepen, net als met veel nieuwe technologieën, nog enige weerstand. Zo dachten sommige boeren dat hun koeien zure melk zouden geven van langs denderende treinen. Sommige mensen waren ook bang ziek te worden van de ongekend hoge snelheid van de trein (ca. 35 km per uur). De eerste machinisten (afkomstig uit Engeland) waren te vergelijken met hedendaagse astronauten; pioniers met aanzien.”

Voor de liefhebbers: terug naar de jaren vijftig

Hieronder een mooi beeldverhaal uit de jaren ’50 uit de film ‘Het spoor door het verleden’.

http://youtu.be/eDVjKSZAaKQ

http://youtu.be/FPG6mOE3Sy8

Nog meer uit de oude doos: de geschiedenis van de post over het spoor

(Deel 2 hier, deel 3 hier).

    • Marije Willems