FBI: schutter sikhtempel pleegde zelfmoord

Agenten bij de Sikh-tempel is Wisconsin. Foto AFP / Tasos Katopodis

De man die zondag in een sikhtempel in de Amerikaanse staat Wisconsin zes mensen doodschoot pleegde na de schietpartij zelfmoord. Dat heeft de FBI vandaag bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

Eerder werd gezegd dat schoten van toegesnelde politieagenten de 40-jarige Wade Michael Page fataal waren geworden. Page werd zondag wel getroffen door kogels van agenten, maar het fatale schot vuurde hij zelf af. FBI-agent Teresa Carlson zei op een persconferentie dat Page’s motief nog onduidelijk is.

De gewapende man liep dit weekend een sikh-tempel van de kleine sikh-gemeenschap in de staat Wisconsin binnen en opende het vuur in de keuken, waar voedsel werd bereid voor de dienst. Hij schoot zes mensen dood en verwondde twee sikhs en een politieagent.

Sikhs worden in Amerika vaak voor moslims aangezien. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is het geweld tegen hen toegenomen. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond.

Dader was oud-militair die bekend stond om wangedrag

De dader werd eergisteren officieel geïdentificeerd. Het gaat om de veertigjarige Wade Michael Page, een oud-militair. Vanaf 1992 was hij in dienst van het leger, in 1998 kreeg hij oneervol ontslag wegens ‘patronen van wangedrag’, waaronder dronkenschap tijdens dienst. Page werd voor het laatst gestationeerd op Fort Bragg in de staat North Carolina waar hij werkte als specialist van ‘psychologische operaties’.

Anders dan bij de recente schietpartij in Colorado beschouwt de FBI deze zaak als “binnenlands terrorisme”, zo heeft een woordvoerder van de veiligheidsdienst bekend gemaakt. Tatoeages op het lichaam van de schutter zouden daartoe aanleiding geven. De status van “binnenlands terrorisme” impliceert dat de dader politieke motieven zou hebben.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanmiddag gebeld met de Indiase premier Manmohan Singh om zijn condoleances aan te bieden voor de dodelijke schietpartij in de tempel. Diverse slachtoffers van de schietpartij waren afkomstig uit India. Daarnaast is Singh ook een sikh. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis spraken de twee leiders over hun “gezamenlijke verantwoordelijkheid om tolerantie en vrijheid van religie te bewaken.”

    • Annemarie Coevert