Eten uit je eigen moestuin

Gisteren schreef ik hier al dat thuisblijven terwijl iedereen op vakantie is zo z’n voordelen heeft. Behalve dat het een hoop stress rondom planning, inpakken, reizen, harde bedden, muggenbeten en hurkwc’s scheelt, is het ook nog eens lekker rustig in eigen straat, dorp, stad en land.

Voor wie een tuin heeft, is het bovendien wel zo leuk om daar midden in de zomer, wanneer alles op z’n hoogtepunt is qua bloei en vruchten, van te kunnen genieten. Zo verheug ik me er als thuisblijver nu al op dat ik straks de vogels die ieder jaar precies wanneer we op vakantie zijn onze moerbeiboom leegroven te snel af zal zijn. Ha!

Behalve de eigen tuin heb ik deze maand ook de moestuin van vakantievierende vrienden onder mijn hoede. Het is een moes naar mijn hart. Alles groeit er kriskras door elkaar. Niks geen keurige perkjes. Hier een rabarberplant, daar een ui. De rucola bloeit meer dan dat hij eetbaar is. De spinazieplanten zijn zo hoog opgeschoten dat ze nauwelijks meer als spinazie herkenbaar zijn (maar de blaadjes van zulke planten smaken nog prima wanneer je ze zorgvuldig plukt, uitzoekt en wast).

Op het gevaar af te klinken als een tuthola, maar wat een genot om aan het einde van een zomermiddag even naar je ‘eigen’ landje te kunnen fietsen om daar een avondmaaltje bij elkaar te scharrelen. Vorige week oogstte ik snijbiet met stelen in schitterende schakeringen geel, oranje en roze, zo glanzend en fel dat het bijna obsceen was. (Er staat een foto op mijn blog etenenzo.nl.)

Thuisgekomen blancheerde ik de groente – stelen en bladeren apart – en stoofde haar heel kort in wat olijfolie met een knoflookje. Mooie verse snijbiet heeft niet meer nodig dan knof, een sprinkeltje zout, een sprietsje limoen en eventueel wat verbrokkelde schapenkaas, zo had ik me een keer laten influisteren door mijn onvolprezen Turkse groentevrouw. Ze had gelijk. Het was alsof we op een met geraniums overgroeid terras aan de Bosporus zaten. Maar dan lekker thuis.

Was de snijbiet, laat uitlekken en scheid de stelen van de bladeren. Snijd de stelen eventueel nog een keer in tweeën en blancheer ze 3 minuten in een grote pan kokend water. Blancheer daarna de bladeren 1,5 minuut. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit hierin 30 seconden de knoflook. Doe de uitgelekte snijbietstelen erbij en roerbak ze 1 minuut. Voeg ook het blad toe en roerbak nog 30-60 seconden. Doe de snijbiet in een schaal, knijp er limoensap over uit, bestrooi met heel weinig zout en verbrokkel de kaas erboven.

    • Janneke Vreugdenhil