‘Epke vloog’, ‘Epke heeft het geflikt’ - kranten euforisch over Zonderland

‘Epke heeft het geflikt: supergoud’. ‘Epke vloog’. ‘Gouden vlucht’. Zo koppen de kranten deze ochtend. Gisteren schreef de turner uit Lemmer historie. Met een werkelijk spectaculaire oefening turnde hij zich naar het goud. ‘The Flying Dutchman’ combineerde de drie vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman en is de enige turner ter wereld die dat kunstje beheerst.

‘Epke heeft het geflikt: supergoud’. ‘Epke vloog’. ‘Gouden vlucht’. Zo koppen de kranten deze ochtend. Gisteren schreef de turner uit Lemmer historie. Met een werkelijk spectaculaire oefening turnde hij zich naar het goud.

‘The Flying Dutchman’ combineerde de drie vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman en is de enige turner ter wereld die dat kunstje beheerst. Het is het eerste Nederlandse goud op een individueel onderdeel tijdens de Olympische Spelen.

En daar pakten de Nederlandse kranten vanochtend uiteraard mee uit:

Terugkijken blijft mooi

Naar de gouden rekstokfinale keken gistermiddag ruim 2,4 miljoen mensen. Kijk de oefening van Epke hier terug, met het bevlogen commentaar van Hans van Zetten.

Epke in buitenlandse media

Het Britse dagblad The Guardian spreekt van het meest sensationele spektakel in de North Greenwich Arena tot nog toe:

“Zonderland became the first ever male gymnast to win a medal for his country, and he did it with the kind of style that would earn him instant entry to the Dangerous Sports Club, not to mention British Airways’ frequent flyer programme.”

De Süddeutsche Zeitung zoomt uiteraard in op het succes van de Duitser Fabian Hambüchen, die het zilver won.

“Nur für einen Moment war er (Hambüchen, red.) auf Platz eins gelegen, dann aber kam die Show des Epke Zonderland. Der Niederländer ist ein anderer Turner als Hambüchen, er liebt das Risiko - und das zahlte sich aus. Zonderland bewältigte sämtliche Schwierigkeiten seiner 7,9 Punkte teuren Reck-Übung und setzte den Abgang dann auch noch in den Stand.”

In de Belgische krant De Morgen:

“Zonderland bezorgt Oranje vijfde goud met nooit geziene oefening aan rekstok.”

Nederlands brons op Engelse voorpagina. Oeps?

Het kan niet op. Zelfs in Engeland staan ‘onze’ olympische medaillewinnaars op de voorpagina. De Nederlandse dressuurruiters, die gisteren de bronzen plak pakten, staan prominent naast de Britse medaillewinnaars. Oeps? Daar had hoogstwaarschijnlijk de Britse dressuurploeg moeten staan, die het goud veroverde?

Onze correspondent:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Daily Express: was vast niet de bedoeling om Ned dressuurteam op voorpagina te zetten http://t.co/0X7acC8w (alle andere kranten: Chris Hoy)

Chris Hoy op alle Engelse voorpagina’s

Alle andere Engelse dagbladen (zie hier) pakken op hun voorpagina groots uit met Chris Hoy, die de Britten de zevende gouden plak in het baanwielrennen‎ bezorgde. The Sun trekt het wat breder: de United Blingdom.