Egypte doodt militanten bij eerste luchtaanval in dertig jaar in Sinaï

Collega's en nabestaanden van de zondag gedode militairen bij de grens met Gaza rouwen tijdens de begrafenis van de slachtoffers. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Voor het eerst sinds 1973 heeft het Egyptische leger raketten afgevuurd in de Sinaï. Bij de aanval zijn zeker twintig militanten gedood nadat afgelopen weekend een dodelijke aanslag werd gepleegd op een grenspost.

Volgens autoriteiten kwam het sinds de oorlog met Israël in de jaren 70 niet meer voor dat het leger luchtaanvallen uitvoerde op het schiereiland. AP meldt dat de aanval werd ingezet nadat enkele uren eerder opnieuw grensposten nabij de grens tussen Israël en Gaza werden aangevallen. Zondag vielen al zestien doden.

Niet alleen de gevechtsvliegtuigen zouden militanten hebben gedood, ook zouden grondtroepen zijn ingezet, zo weet Reuters. Ook enkele militaire voertuigen zouden onschadelijk zijn gemaakt. De meeste militanten zouden zich hebben opgehouden in het dorp al-Tourmah.

Na de oorlog met Israël kreeg Egypte weer zeggenschap over de Sinaï middels een vredesverdrag dat in 1979 werd ondertekend in Kairo. In 1982 trok Israël zich terug van het schiereiland.

    • Jules Seegers