DSM koopt producent van veevoer in Brazilië

DSM koopt de Braziliaanse veevoederproducent Tortuga. Dat heeft het Nederlandse chemie- en voedingsmiddelenconcern vanochtend bekendgemaakt.

Tortuga Companhia Zootécnica Agrária (Tortuga) uit Sao Paolo produceert voedingssupplementen voor veevoer, zoals vitaminen en mineralen. Het bedrijf heeft drie fabrieken in Brazilië en in totaal 1.200 werknemers. Dit jaar zal het bedrijf naar verwachting 385 miljoen euro omzetten en een bedrijfsresultaat van 60 miljoen euro boeken. DSM betaalt 365 miljoen euro – zes keer de brutowinst – voor het Braziliaanse bedrijf.

Deze week maakte DSM bekend dat het duizend werknemers gaat ontslaan, waarvan 400 in Nederland. Het bedrijf wil op deze manier de teruglopende resultaten opkrikken.

In het afgelopen kwartaal liep de winst met 90 procent terug, tot 41 miljoen euro. Topman Feike Sijbesma liet echter ook weten dat het bedrijf wil groeien waar mogelijk. „We blijven investeren in nieuwe, spannende groeimogelijkheden”, zei Sijbesma.

Voedingssupplementen voor herkauwers is volgens DSM zo’n groeimogelijkheid. Volgens het concern uit Heerlen groeit de wereldwijde markt (nu zo’n 4 miljard euro) elk jaar met 3 procent. De markt voor organische mineralen en sporenelementen groeit nog veel harder.

Tortuga is wereldwijd één van de grootste producenten van dit soort voedingssupplementen. Met de Braziliaanse knowhow op het gebied van sporenelementen hoopt DSM ook de markten voor varkens- en kippenvoer te gaan veroveren.