Dorian van Rijsselberghe wint ook de medal race

Netherlands' Dorian Van Rijsselberge celebrates as he crosses the finish line to win gold in the men's RS-X sailing class during the medal race at the London 2012 Olympic Games in Weymouth and Portland, southern England, August 7, 2012. REUTERS/Pascal Lauener (BRITAIN - Tags: SPORT YACHTING OLYMPICS) REUTERS

De windsurfer was al zeker van het goud en sloot af in stijl.

Rotterdam. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe was al zeker van zijn gouden medaille en in de afsluitende medal race liet hij nog even zien waarom hij olympisch kampioen is. Van Rijsselberghe ging duidelijk voor de overwinning en lag ook lang voor. Tegen het eind kwam de Fransman Julien Bontemps nog langszij, waarna de Nederlander verbeten voor de eerste plek ging. Bij de laatste boei nam hij een onoverbrugbare voorsprong, waarna hij als eerste over de finish kwam. De Brit Nick Dempsey deed in de medal race geen gekke dingen, finishte als derde en won zilver. Przemyslaw Miarczynski uit Polen won brons.

De 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout houden ook nog steeds zicht op een gouden medaille. Na acht races staat het duo derde op de ranglijst met 28 strafpunten – een kleine achterstand op Australië (21) en Groot-Brittannië (25).

Matchracers Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning verloren de eerste race in de kwartfinale tegen Australië, maar wonnen de tweede: 1-1. De resterende drie races zijn vandaag. Sven en Kalle Coster eindigden op de twaalfde plaats in het klassement en nemen geen deel aan de medal race. Novum