Deze nieuwe ‘glazen sluier’ van het Louvre gaat binnenkort open

Dit is de nieuwe vleugel voor islamitische kunst.

Het Louvre is een goudgekleurde glazen sluier rijker. Binnenkort opent de nieuwe vleugel voor islamitische kunst in de Franse hoofdstad zijn deuren.

Ruim zes jaar is aan de nieuwe afdeling gebouwd, met een budget van 37 miljoen euro. Het staat te boek als het grootste nieuwbouwproject van ‘s werelds meest bezochte museum (8,5 miljoen bezoekers per jaar) sinds de piramide van het Nouveau Louvre uit de jaren tachtig.

De glazen sluier van de architecten Rudy Ricciotti en Mario Bellini overdekt het Cour Visconti, de centrale binnenplaats van de Denon-vleugel aan de Seine-zijde, maar laat de historische gevels van de binnenplaats in zijn waarde. De ‘gouden wolk’ zweeft als het ware over het plein en van binnenuit de vleugel zijn de historische gevels zichtbaar.

Het golvende dak - dat ergens doet denken aan het nieuwe Utrecht Centraal Station van Benthem Crouwel - maakt gebruik van natuurlijk licht van buiten.

In de twee verdiepingen tellende nieuwbouw (met een oppervlakte van 2.800 vierkante meter) biedt het Louvre onderdak aan zijn uitgebreide collectie islamitische kunst: zo’n drieduizend werken. De kunst is afkomstig uit het hele islamitische cultuurgebied tussen Spanje en India, beginnend in de middeleeuwen.

Artist impressions. Bron bellini.itArtist impressions. Bron bellini.it

Filmpjes over de nieuwe vleugel vind je hier.

    • Marije Willems