De waanzin

Gister kwam de Nationale Ombudsman met een schokkend rapport over de praktijk achter de vijf meter hoge muren van de Vreemdelingenbewaring. En voor de zoveelste keer blijkt: we leggen onze uitgepruttelde asielzoekers ongelofelijk in de watten. Verspreid over ons land heb je goed verstopte luxe resorts, waar duizenden vreemdelingen mogen loungen, all inclusive.

De feiten zijn verbijsterend. Hun hotelkamers zijn top, zó top, dat ze er nauwelijks vanaf komen. De suites meten liefst twee bij vijf, met gratis tv, radio en waterkoker – kom daar als student eens om. Zo’n kamer moeten ze dan wel delen, maar wie even alleen wil zijn, gaat naar een van de speciale isoleersuites. Die zijn stijlvol en rustgevend ingericht: ’s nachts is er een slaapbank, overdag een „geplastificeerde zitkubus”. Om te loungen. En dat doen ze ook, de hele dag. Soms is er barbecue. Of zelfs bingo. Dit is gewoon Woodstock.

Nog nooit mocht hier een cameraploeg naar binnen. Logisch: als dit uitlekt, krijg je een volksopstand. Iedereen wil dit wel: niet hoeven werken, niet naar school hoeven, gewoon een beetje chillen. En voor wie er naar de zon wil, is er een gratis vliegticket. Maar niemand wil weg uit Luilekkerland.

Let op, hè, al die vakantiegangers zijn mensen zoals u en ik, arbeiders, doktoren, scholieren, bejaarden – ze hebben niets bijzonders gepresteerd, hebben zelfs helemaal niets gedaan. Toch worden ze behandeld als sterren. En dan zouden ze op z’n minst dankbaar mogen zijn. Maar nee. Alleen maar huilie. ‘Het is zo sáái, het is zo deprimérend.’ In het rapport klaagt iemand zelfs dat ze per dag maar één stukje fruit krijgt, „zoals een mini-appeltje”. Eh, duizend maal sorry, madame, de kaviaar was even op. Wie legt dat uit aan al die duizenden reizigers op Schiphol die zelf krom lagen voor hun vakantie?

Kijk, tuurlijk, zo’n kuuroord heeft een functie. Staat ook keurig in de Vreemdelingenwet (er is zelfs een duur Latijns woord voor). Je gaat er alleen heen als het echt niet anders kan, en een paar weken is lang zat. Maar nu? Nu mag elke illegaal naar Disneyworld. Elk jaar 6.000 party animals. En die mogen er tot 18 maanden lang op zitkubussen mini-appeltjes smikkelen.

Daar was het nooit voor bedoeld. Dit systeem is rot. Deze ressorts werken niet, ieder beseft dat, maar ze worden nu puur ingezet als lokmiddel, als propaganda, zodat er nóg meer komen. En die kómen ook. Ministers Opstelten en Leers beloofden er zelfs extra op te gaan jagen (dat noemden ze heel geniepig „Resultaatafspraak Intensivering Vreemdelingentoezicht”).

Wie stopt deze verschrikkelijke praktijk? Wie zet de hekken open?

    • Arjen van Veelen