Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

CVZ-voorzitter: nu beslissen over zorg, anders keiharde ingrepen

Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan volgen er op termijn “keiharde ingrepen”. “De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.” Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.

Foto NRC / Maarten Hartman

Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan volgen er op termijn “keiharde ingrepen”. “De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.” Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.

Moerkamp reageert in NRC voor het eerst op de felle kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies waarin het CVZ bepleit dure medicijnen voor sommige patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.

Bij het opstellen van dat advies heeft het CVZ niet gekeken “door een bezuinigingsbril”, zegt Moerkamp. De medicijnen, die voor één patiënt tonnen per jaar kosten, zijn volgens hem gewoon niet effectief voor alle patiënten. “Ook als het middel niet zo duur zou zijn, kun je je afvragen of het vergoed zou moeten worden.”

CVZ wil brede discussie over stijgende zorgkosten

Moerkamp wil een discussie aanzwengelen over “de stijgende kosten in de zorg als geheel”. Het is volgens hem een misverstand dat die vooral worden veroorzaakt door de vergrijzing. Belangrijker, zegt hij, zijn innovaties in de zorg en “het systeem”, dat artsen en ziekenhuizen meer beloont als ze meer doen. Als voorbeeld noemt hij heupoperaties:

“Een jonge motorrijder die valt en zijn heup verbrijzelt, moet natuurlijk een goede nieuwe heup krijgen zodat hij weer kan leven en sporten. Maar een dementerende vrouw van 85 jaar die haar heup breekt? We weten dat het na zo’n breuk bergafwaarts gaat met oude mensen, meestal overlijden ze binnen negen maanden. Toch krijgen zij nog een nieuwe heup. Omdat het kan. Zo’n patiënt is meer gebaat bij liefdevolle verzorging”.

Lees het volledige interview met Moerkamp vanmiddag in NRC Handelsblad (ook via onze digitale editie).